Στην ανοιχτή συζήτηση παρευρεθήκαμε σήμερα το πρωί (Παρασκευή 23/11/2018) και διαβάσαμε το παρακάτω κείμενο σχετικά με το θέμα της φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων-ανθρώπων στο Μεσολόγγι:

Ζούμε στην πόλη της Ελευθερίας όπου έχουν δοθεί αγώνες για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων ιδανικών. Για ιστορικούς, πολιτιστικούς και ηθικούς λόγους οφείλουμε να γκρεμίσουμε τα τείχη της ξενοφοβίας που έχουν αλλοτριώσει την ανθρωπιά μας .

Αναγνωρίζουμε πώς είναι ένα θέμα που διχάζει, αλλά θεωρούμε αυτονόητο πως θα παραμείνουμε ενωμένοι και θα υπερισχύσει η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη. Η ευθύνη μας απέναντι στους συνανθρώπους μας είναι ίδια είτε είναι συμπολίτες μας, είτε είναι μετανάστες.

Ας πράξουμε όπως θα θέλαμε να μας φερθούν αν βρισκόμασταν στην θέση τους.

Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και με πράξεις ας τους φιλοξενήσουμε με τον καλύτερο τρόπο για όσο καιρό μείνουν στην πόλη μας.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα τον Δήμο Τρικάλων ο οποίος υποδέχτηκε τους μετανάστες με ένα γράμμα στην γλώσσα τους.

Ακολουθεί απόσπασμα :

«Αγαπητή Φίλη και Φίλε από την Ανατολή,
Στο δύσκολο και μακρινό ταξίδι προς τον προορισμό σου, βρέθηκες στην πόλη μας. Στη φιλόξενη πόλη των Τρικάλων, που βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας.

Οι κάτοικοι της πόλης, ο Δήμος και οι Αρχές της, σε καλωσορίζουμε και σου υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η παραμονή σας εδώ να είναι ασφαλής, να έχετε τις καλύτερες συνθήκες υγιεινής, να έχετε τα γεύματά σας με επάρκεια και σύντομα να σας αποχαιρετήσουμε με χαμόγελο για τη συνέχεια του ταξιδιού σας.
Σε παρακαλούμε να σεβαστείς την προσπάθειά μας, η οποία πηγάζει από την καρδιά των κατοίκων με αγάπη, τη στιγμή που κι εμείς εδώ βιώνουμε τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων πενήντα ετών.
……..
Πρέπει να γνωρίζεις ότι όλοι εμείς που σας φροντίζουμε, είμαστε εθελοντές και το κάνουμε μέσα από την καρδιά μας, γιατί θέλουμε πραγματικά να σας συμπαρασταθούμε σ’ αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο της ζωής σας.

Όταν με το καλό -ευχόμαστε πολύ σύντομα- φτάσεις στον προορισμό σου, στείλε μας ένα μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] ή μέσω του facebook του Δήμου μας.
Ειλικρινά, θα χαρούμε πολύ αν μάθουμε ότι έφθασες με ασφάλεια στον προορισμό σου και υγιής, γιατί έτσι θα ξέρουμε ότι οι ευχές μας που σε συνόδεψαν πραγματοποιήθηκαν!

Καλή παραμονή και καλό ταξίδι!

Ο Δήμαρχος και οι κάτοικοι της πόλης των Τρικάλων». “

Τέλος, όσοι θεωρούν πώς είναι μια στιγμή που πρέπει εμπράκτως να δείξουμε την αλληλεγγύη μας ας επικοινωνήσουν μαζί μας ώστε να δράσουμε συλλογικά.

Άτυπη Ομάδα Πολιτών
Saltsinistas

[email protected]