Συνέντευξη της ομάδας μας στην Βάσω Βήττα για την εφημερίδα Αιχμή.

Πήρατε μια πρωτοβουλία με ένα ερωτηματολόγιο που αφορά την πόλη. Ποιο ήταν το κίνητρό σας για κάτι τέτοιο;

Ένας από τους βασικούς στόχους της άτυπης ομάδας πολιτών “Σαλτσινίστας” είναι η ενεργοποίηση του πολίτη και η αφύπνιση σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας. Κίνητρο μας να δοθεί βήμα στους πολίτες να εκφραστούν, να επισημάνουμε την ανάγκη ενίσχυσης διαδικασιών διαβούλευσης, να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη.

10 Ερωτήσεις για το Μεσολόγγι!

Μία ιδέα μπορεί να γεννήσει μια καλύτερη ιδέα!
Ένα ερωτηματολόγιο που περιμένει τις απαντήσεις όλων. Δώσε την δική σου οπτική ΕΔΩ  .

Πριν ένα μήνα περίπου συμμετείχαμε στην επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου μας με θέμα τον επιχειρησιακό-στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου. Εκεί είχαμε καταθέσει προτάσεις και παραδείγματα, ανάμεσα στα οποία και ένα ερωτηματολόγιο από άλλο Δήμο (Δήμος Δομοκού). Ο Δήμος Δομοκού έκανε την συγκεκριμένη διαβούλευση τον μήνα Μάιο και είχε δώσει διάστημα 15 ημερών στους πολίτες να απαντήσουν και να δώσουν τις ιδέες τους για τον σχεδιασμό των επόμενων 5 ετών του Δήμου. Οι πολίτες μπορούσαν να προμηθευτούν τα ερωτηματολόγια τόσο στην ιστοσελίδα του Δήμου όσο και στις δημοτικές υπηρεσίες.

Τα ερωτηματολόγια αποτελούν μία από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους συλλογής ιδεών. Απευθύνονται στο ευρύ κοινό και δίνουν την δυνατότητα συμμετοχής στον καθένα να αναπτύξει την άποψη του. Το ερωτηματολόγιο αποτελεί επίσης εργαλείο διαβούλευσης. Για εμάς η διαβούλευση είναι τρόπος για να μοιραστούμε τις απόψεις για την πόλη και το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο που δημιουργήσαμε είναι μέσο προς την κατεύθυνση αυτή.

Τον τελευταίο καιρό γίνονται προσπάθειες και στην πόλη μας πολλά θέματα να τεθούν σε διαβούλευση. Υπάρχει όμως μια βιασύνη στην προετοιμασία και ο πολίτης καταλήγει να απορρίπτει τις κινήσεις αυτές ή να μην προλαβαίνει να ενημερωθεί για την ύπαρξη τους. Με παρεμβάσεις μας τόσο στην επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου όσο και στις διαβουλεύσεις του Πνευματικού Κέντρου θελήσαμε να επισημάνουμε την ανάγκη ενίσχυσης των διαβουλεύσεων και της χρησιμοποίησης των εργαλείων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τώρα με το ερωτηματολόγιο αυτό, από τις προτάσεις, περάσαμε στην πράξη.

-Ποιο είναι το πλαίσιο των ερωτήσεων;

Το πλαίσιο των ερωτήσεων είναι να αποτυπωθεί η άποψη του κάθε πολίτη για το πως αισθάνεται και το πως βλέπει την γειτονιά-πόλη του. Έτσι υπάρχουν ερωτήσεις που ζητούν τα θετικά στοιχεία μιας γειτονιάς, τα προβλήματα σε συγκεκριμένους τομείς καθημερινότητας, πώς αντιλαμβάνεται κάποιος τον όρο ανάπτυξη, τι κάνει κάποιος στον ελεύθερο χρόνο του, αν θα δεχόταν κάποιος να χωρίζει τα απορρίματα του σε χαρτί, πλαστικά, γυαλί, λοιπά απορρίματα.

Συγκεκριμένες ερωτήσεις στόχο έχουν να παρακινήσουν τον κάθε πολίτη, να σκεφτεί, να προβληματιστεί,να εκφράσει την γνώμη του και γιατί όχι να δώσει τις λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Μη ξεχνάμε ότι πολλές φορές, δεν είναι η απάντηση που μας διαφωτίζει, αλλά η ερώτηση. Οι ερωτήσεις βάζουν θέματα στην ατζέντα.

-Έχετε δει ανταπόκριση; Ο κόσμος συμμετέχει;

Ο κόσμος συμμετέχει στο ερωτηματολόγιο με ιδιαίτερη θέρμη και οι απαντήσεις μέχρι στιγμής είναι ποικίλης ύλης. Η επεξεργασία τους δίνει πραγματικά ερεθίσματα για συνέχεια. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν στο τριμηνιαίο περιοδικό μας και θα αποτελέσουν και μια χαρτογράφηση των αναγκών της πόλης. Θα είναι ένα μέσο πίεσης προς την δημοτική αρχή να αξιοποιήσει την συλλογική νοημοσύνη των πολιτών της και να προβεί στα αυτονόητα.

-Τι επιδιώκετε με αυτήν την ενέργεια;

Βασικό «κέρδος» από το ερωτηματολόγιο είναι πως όλοι βρίσκουμε το βήμα να εκφράσουμε τις απόψεις μας για τα καλά και τα άσχημα της πόλης μας. Απόψεις για το σήμερα και το αύριο του Μεσολογγίου.

Αυτό που προσδοκούμε είναι η όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή και η ενεργοποίηση της σκέψης. Περιμένουμε οι απαντήσεις να είναι αυτές που θα μας εκπλήξουν και θα θέσουν τις βάσεις για νέες δράσεις και συνέργειες μέσα στην πόλη.

Μέσα από τις απαντήσεις θα σχεδιαστούν και οι επόμενες δράσεις της ομάδας.

-Εσείς είστε μια ομάδα ανθρώπων που προσφέρετε εθελοντικά. Βλέπετε να υπάρχει πρόθεση και από άλλους να προσφέρουν στην πόλη;

Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής, δεν είναι κάτι που κάνεις, είναι κάτι που θέλεις να κάνεις. Η πόλη του Μεσολογγίου αλλά και ο ευρύτερος Δήμος έχει πληθώρα ανθρώπων που προσφέρουν εθελοντικά. Αυτό αποδεικνύεται από τον μεγαλό αριθμό των ενεργών Συλλόγων, τις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνονται, αλλά και από τις προσωπικές και συλλογικές διακρίσεις που μαθαίνουμε κατά καιρούς. Πρόθεση υπάρχει, καθώς και μεγάλη εξειδίκευση στον τομέα που προσφέρει εθελοντικά ο καθένας. Δεν υπάρχει όμως συντονισμός ενεργειών, μητρώο συλλόγων, ημερολόγιο εκδηλώσεων. Μια

αγκαλιά χρειάζονται όλα τα παραπάνω για να δημιουργηθεί μια συνισταμένη δυνάμεων.

-Όλο αυτό το διάστημα που κάνετε αισθητικές παρεμβάσεις στην πόλη τι έχετε αποκομίσει; Πως σας αντιμετωπίζουν;

Επειδή οι περισσότερες δράσεις μας αφορούν το τοπίο και την ανάπλαση χώρων, μας έχουν συνδυάσει ως ομάδα που ασχολείται με την εικόνα της πόλης. Εντούτοις, η εικόνα της πόλης είναι μέρος της δράσης μας αφού οι παρεμβάσεις είναι χρηστικές και δεν αποσκοπούν μόνο στον καλωπισμό αλλά στην αναγέννηση δημόσιων χώρων δίνοντάς τους την χρήση που θα έπρεπε να έχουν. Κάθε δράση είναι μια πολύ ωραία εμπειρία αφού βρισκόμαστε στον ίδιο χρόνο και χώρο πολλοί άνθρωποι και προσπαθούμε όλοι μαζί για ένα αποτέλεσμα. Έχουμε αποκομίσει ωραίες στιγμές, χαμόγελα, αίσθημα κοινότητας.

Η αντιμετώπιση ποικίλλει. Είναι κατά βάση θετική. Πολλοί όμως αναρωτιώντουνται το γιατί. Γιατί ασχολείστε; Με τις διάφορες δράσεις μας (περιοδικό, συμμετοχή στα δημοτικά συμβούλια, ερωτηματολόγιο αλλά και δράσεις παρέμβασης στην πόλη) προσπαθούμε να ενισχύσουμε, να αναδείξουμε την σημασία και να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα της συμμετοχής!

Βήμα βήμα αρκετοί δημότες πλησιάζουν την ομάδα μας και προχωράμε μαζί!

Ποιες είναι οι βασικότερες παρατηρήσεις των πολιτών; Σε ποιούς τομείς εστιάζουν κυρίως και τι προτείνουν;

Οι περισσότερες απαντήσεις αφορούν την καθημερινότητα. Υπάρχει θετική αντιμετώπιση στον διαχωρισμό των απορριμάτων. Οι γειτονιές της πόλης είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους και αντιμετωπίζουν ξέχωρα προβλήματα με κοινά την καθαριότητα, τους δρόμους και τον φωτισμό.

Οι βασικοί άξονες της δράσης μας είναι: ενεργοποίηση και όχι αδράνεια, ανάληψη ευθύνης και όχι ανάθεση, δημιουργία και όχι καταστροφή, πράξη και όχι μόνο θεωρία, συνεργασία και όχι ατομικισμός!