Την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η 4η τακτική συνεδρίαση, για το 2016, του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου με μοναδικό θέμα: «Ενημέρωση σχετικά με το πρόβλημα υδροδότησης της Δημ. Κοινότητας Αιτωλικού από τις πηγές του Κεφαλοβρύσου».

Ένα δημοτικό συμβούλιο από τα λίγα που όμως δεν κατάφερε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση στο διαχρονικό πρόβλημα του νερού του Αιτωλικού. Καμία απόφαση δεν λήφθηκε!

Συζητήθηκε το παρελθόν και το μέλλον της πηγής Κεφαλοβρύσου.Παρουσιάστηκαν προτεινόμενες λύσεις. Δημιουργήθηκαν αντιπαραθέσεις και έγιναν δυναμικές παρεμβάσεις.

Μία μοναδική εικόνα συνάντησαν όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων αφού σε αυτή για πρώτη φορά δεν έπεφτε καρφίτσα. Από πλευράς δημοτικών συμβούλων παρευρέθηκαν 29 από τους 33 καθώς και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αιτωλικού). Στην αίθουσα βρέθηκαν και δεκάδες δημότες για να ακούσουν την πολυπόθητη λύση!

GOPR5495

Το Αιτωλικό 14 χρόνια ταλανίζεται από το πρόβλημα της ύδρευσης του. Κάθε χρόνο γίνονται διάφορες εργασίες στην πηγή Κεφαλοβρύσου και όλοι χρησιμοποιούν το θέμα στην πολιτική τους ατζέντα υποσχόμενοι πως το Αιτωλικό θα πιει νερό. Καθαρό νερό μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει και το μέλλον είναι εξίσου θολό. Έχει δοθεί η απαιτούμενη βαρύτητα για να ξεθολώσει το τοπίο; Θα ξανατρέξει καθαρό νερό στο Αιτωλικό;

Με βάση την ελληνική νομοθεσία και την Διεθνή Χάρτα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η πρόσβαση στο πόσιμο νερό είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το νερό της βρύσης είναι κατάλληλο σε όλους τους οικισμούς της χώρας (αλλιώς θα παραβιάζαμε το Κοινοτικό δίκαιο). Στην περίπτωση του Αιτωλικού η ακαταλληλότητα υπάρχει εδώ και χρόνια αλλά αυτό φαίνεται να περνάει στα ψιλά γράμματα.

Το αυτονόητο δικαίωμα στο πόσιμο νερό πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα του Δήμου μας και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε την χρηματοδότηση για την οριστική λύση!

Ο Δήμαρχος, Νίκος Καραπάνος, ξεκίνησε με την εισήγηση του και αφού ανέφερε τις εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί (10 παρεμβάσεις, κόστους 114.500€) στην πηγή Κεφαλοβρύσου τους 17 μήνες θητείας του συνδυασμού του, προχώρησε στην διατύπωση προτάσεων. Οι προτάσεις αυτές αποτελούν πιθανές λύσεις σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων δεν είναι τα αναμενόμενα.

3+1 λύσεις διατύπωσε. 3 λύσεις αφορούν την πηγή Κεφαλοβρύσου και μία λύση την μεταφορά νερού στο Αιτωλικό από τον Εύηνο.

Η εισήγηση δεν ικανοποίησε κανέναν αφού η πλειοψηφία περίμενε να ακούσει μία συγκεκριμένη λύση, με κόστος και χρονοδιάγραμμα. Οι 4 λύσεις δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα της επιστημονικής αντιμετώπισης, όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση που το ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα, η συζήτηση που εξελίχθηκε δημιούργησε πολλά ερωτηματικά και αμφιβολίες. Αυτό φάνηκε και από την μαζική αποχώρηση των δημοτών που όσο περνούσε η ώρα και καταλάβαιναν πως δεν θα ακούσουν συγκεκριμένη λύση αποχωρούσαν από την αίθουσα. Αφού όπως έλεγαν αυτά τα έχουν ξανακούσει…

Το καλό παράδειγμα έδειξαν οι δημότες Αιτωλικού και η επιτροπή που έχει δημιουργηθεί για το Νερό, οι οποίοι βρέθηκαν στην συνεδρίαση με διάθεση παρέμβασης και έθεσαν στην συζήτηση αξιόλογες απόψεις και ερωτήματα.

Παράδειγμα προς αποφυγή η συμπεριφορά συμβούλων του «Δήμου για τα παιδιά μας» που κατά την διάρκεια της τοποθέτησης των μελών της Επιτροπής μετέτρεψαν την συνεδρίαση σε γήπεδο και ένας εξ αυτών, ο Γ.Τόλης, άναψε τα αίματα λέγοντας: «Αλλάξτε πόλη, φύγετε από το Αιτωλικό. Να βρείτε καλύτερο νερό»

Το ενδιαφέρον τράβηξαν οι αντίθετες τοποθετήσεις του Νίκου Φατούρου (προϊστάμενος Διεύθυνσης Υγιείας) που πρότεινε να βρεθεί άλλη πηγή υδροδότησης και του Στέφανου Γεωργιάδη (εμπειρογνώμονας-ειδικός προσκεκλημένος της ΔΕΥΑΜ) που θεωρεί πως η πηγή Κεφαλοβρύσου δεν είναι καμένο χαρτί και πως με καλή χλωρίωση μπορεί να λυθεί το πρόβλημα.

Σοβαρό ερωτηματικό δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια παρέμβασης των δημοτών στην τοποθέτηση του Σ. Γεωργιάδη που όπως είπε και ίδιος ίσως δεν είχε διαβάσει τις πιο πρόσφατες μετρήσεις. (Περισσότερα στο αναλυτικό ρεπορτάζ)

Αξιοσημείωτη και η τοποθέτηση του Θ. Μπότα από την Επιτροπή του Νερού ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως δεν υπάρχει μία μελέτη για την εστία μόλυνσης και είπε: «Δεν έχει ασχοληθεί κανείς ουσιαστικά με την πηγή. Η πηγή Κεφαλοβρύσου έγινε ένα λάστιχο έργων, πράξεων και προσώπων. Δεν είχαν κανένα στόχο, καμία προτεραιότητα. Δεν ήθελαν να λύσουν το πρόβλημα, ήθελαν να διαχειριστούν καταστάσεις και κεφάλαιο»
Ο Νίκος Μουρκούσης στην τοποθέτησή του είπε πως δεν είδε την λύση και ζήτησε να γίνει μία μελέτη και στη συνέχεια έστω και με έρανο να βρεθούν τα λεφτά για να λυθεί το πρόβλημα. Ο Παναγιώτης Κατσούλης θερμο-παρακάλεσε να απεγκλωβιστούν από την πηγή Κεφαλοβρύσου και να αναζητήσουν άλλη πηγή. Ο Πάνος Παπαδόπουλος υποστήριξε πως ο δήμος είναι ανέτοιμος σε μελέτες και πρέπει να προετοιμαστεί. Ο Γιάννης Τέγας εξέφρασε την άποψη πως στο δημοτικό συμβούλιο έπρεπε να παρουσιαστεί μία και μοναδική λύση και όχι λύσεις καθώς οι λύσεις είναι η μπάλα στην κερκίδα. Ο Κώστας Αντωνίου υποστήριξε πως πρέπει να προχωρήσει ολοταχώς η μεταφορά νερού από τον Εύηνο. Ο Θόδωρος Μαργαρίτης ζήτησε να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις ώστε να βρεθούν χρήματα για να φτιάξει ο Δήμος τα δίκτυά του. Ο Δημήτρης Μακρής χαρακτήρισε το νερό από τον Εύηνο ως μόνιμη λύση.
Στον λόγο τους όλοι οι αρχηγοί των παρατάξεων αναφέρθηκαν και στο τιμολόγιο που πρέπει να αλλάξει μέχρι να διορθωθεί το πρόβλημα.

 

Διαβάστε αναλυτικά στην συνέχεια τα όσα ακούστηκαν στην κρίσιμη συνεδρίαση για το νερό του Αιτωλικού.

Ο Νίκος Kαραπάνος στην εισήγησή του είπε πως η συνεδρίαση δεν έγινε τυχαία την (29/2/2016), αφού η ΔΕΥΑΜ ολοκλήρωσε μία σειρά από εργασίες που υποδείχτηκαν από την Διεύθυνση Υγείας με την προοπτική πως θα βοηθήσουν στην απαλλαγή του νερού της πηγής Κεφαλόβρυσου από το μικροβιακό φορτίο που έχει εμφανιστεί τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια. Οι εργασίες αυτές έγιναν με ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΜ καθώς και με τα μέσα που διαθέτει η υπηρεσία. Οι εργασίες έφτασαν τις 114.500€. Επιπλέον αναφέρθηκε πως για το πρόβλημα του νερού και την επίλυσή του υπήρξε συνεργασία με την Διεύθυνση Υγείας, το Εργαστήριο του Πανεπιστήμιου Πατρών την Διεύθυνση Υδάτων, το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών).

DSC_0071
Συγκεκριμένα οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν είναι:

 1. Εγκατάσταση νέας αντλίας (πομώνας) στο Κεφαλόβρυσο. Με το έργο αυτό έγινε δυνατή η μεταφορά 300Μ3/Η (κυβικών μέτρων την ώρα) στην δεξαμενή Κεφαλόβρυσου, προκειμένου να γίνεται με τον απαιτούμενο χρόνο παραμονής η χλωρίωση.
 2. Ηλεκτροδότηση από την ΔΕΗ της δεξαμενής Κεφαλόβρυσου, οπότε σε συνεργασία με το υφιστάμενο φωτοβολταϊκό σύστημα να διασφαλίζεται η αδιάλειπτη λειτουργία του συστήματος αυτόματης χλωρίωσης (κόστος 2.500€).
 3. Εγκατάσταση στην Δεξαμενή Κεφαλόβρυσου, συστήματος αυτομάτου ελέγχου του υπολειμματικού χλωρίου, ώστε να εξασφαλίζεται σταθερό υπολειμματικό χλώριο, κάτω του 0.5 ppm, στο νερό στην έξοδο της δεξαμενής. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η απαίτηση της Δ/νσης Υγείας (έγγραφό της με αρ. πρωτ. 89107/2529/9-4-2012) το μετρούμενο υπολειμματικό χλώριο στον οικιστικό ιστό της ΔΚ Αιτωλικού, να κυμαίνεται από 0.2 ppm έως 0.5 ppm.
 4. Τοποθέτηση παροχής Χλωρίωσης αμέσως μετά την πηγή, στον χώρο του αντλιοστασίου Κεφαλόβρυσου, για μεγαλύτερο χρόνο δράσης και σταθεροποίηση.
 5. Εγκατάσταση αυτόματου συστήματος χλωρίωσης στην ΑΝΩ ΓΕΩΤΡΗΣΗ Αιτωλικού, πάνω από τον Υποσταθμό ΔΕΗ για μόνιμη και σταθερή χλωρίωση του νερού της γεώτρησης.
 6. Εγκατάσταση αυτόματου συστήματος χλωρίωσης στην ΚΑΤΩ ΓΕΩΤΡΗΣΗ Αιτωλικού, πάνω από τον Υποσταθμό ΔΕΗ για μόνιμη και σταθερή χλωρίωση του νερού της γεώτρησης.
 7. Κατασκευή έργου «Νέες συνδέσεις Αιτωλικού». Με το έργο αυτό που διήρκεσε τέσσερις μήνες συνδέθηκαν και οι υπόλοιποι καταναλωτές Αιτωλικού στο νέο δίκτυο, οπότε καταργήθηκε το παλαιό. Έτσι μειώθηκαν σημαντικά οι απώλειες νερού λόγω διαρροών.
 8. Παρεμβάσεις στην πηγή Κεφαλόβρυσου με καθαρισμό και επίχωση των πρανών έναντι του αντλιοστασίου, στο ύψος της αποστραγγιστικής τάφρου Δ28, ώστε να μην διεισδύουν τα επιφανειακά όμβρια νερά στην πηγή και την ρυπαίνουν.
 9. Περίφραξη της Δεξαμενής Κεφαλόβρυσου για την προστασία της από ζώα
 10. Κατασκευή αγωγού αποχέτευσης από πολυαιθυλένιο, διατομής 110 χιλιοστών και πίεσης 10 ατμοσφαιρών, μήκους 1000 μέτρων και αντλιοστασίου ακαθάρτων στο Κεφαλόβρυσο, για να συνδεθούν όλες οι οικίες ενάντι της πηγής και περί την ρεματιά στον δρόμο Μουσούρων.

«Ύστερα από τις παραπάνω εργασίες που εκτελέσαμε υλοποιώντας τις τελευταίες υποδείξεις της Δ/σης Υγείας(8-9-2015) θα πρέπει να αναμείνουμε αποτελέσματα στον απαιτούμενο και αναγκαίο χρόνο και στην συνέχεια να αποφασίσουμε για τις επόμενες ενέργειές μας, τις οποίες ήδη επεξεργαζόμαστε και αναλύουμε», είπε ο Δήμαρχος κλείνοντας.

Ύστερα και από το τελευταίο έργο που ήταν η κατάργηση των βόθρων πάνω από την πηγή θα πρέπει να γίνουν μετρήσεις σε 4 διαφορετικές εποχές για να καθαρίσει ο υδροφόρος ορίζοντας και να δουν αν αυτές οι εργασίες βοήθησαν στην καταπολέμηση του μικροβιολογικού φορτίου.

Στην 2η τοποθετησή του ο δήμαρχος δήλωσε: «Φτάσαμε στο σημείο να είμαστε έτοιμοι να το λύσουμε. Τι θέλουμε τώρα; Υπομονή» και διατύπωσε 3+1 λύσεις που θα γίνουν εφόσον δεν λυθεί το πρόβλημα με τις εργασίες που έγιναν.

Οι λύσεις που διατυπώθηκαν:

 1. Φίλτρα ενεργού άνθρακα. Κόστος δημιουργίας 200.000€. Κόστος συντήρησης 50.000-150.000€ ανάλογα με το μολυσματικό φορτίο.
 2. Διυλιστήριο με μεμβράνες και φίλτρα ενεργού άνθρακα. Κόστος δημιουργίας 550.000-600.000€. Κόστος συντήρησης 197.000/έτος. Η συγκεκριμένη λύση δεν χρειάζεται περιβαλλοντική άδεια και δεν χρειάζεται πολύ μεγάλη έκταση.
 3. Αμμο-διυλιστήριο . Κόστος κατασκευής 1-2 εκατομμύρια ευρώ ανάλογα με την εταιρία και την πατέντα. Σχεδόν μηδενικό κόστος συντήρησης. Χρειάζεται περιβαλλοντική άδεια και μεγάλη έκταση.

διαγραμμα νερου

Ακολούθησε ενημέρωση πως το πολυτεχνείο Αθήνας ξεκίνησε να μελετά υδρογεωλογικά το φαινόμενο, όχι μόνο για να εξυγιανθεί η πηγή μετά τις παρεμβάσεις που ήδη έχουν γίνει και πιθανώς έχουν πιάσει το μολυσμένο φορτίο αλλά για να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις για να προστατευτεί μελλοντικά το συγκεκριμένο υδατικό διαμέρισμα. Διότι έχει σημασία αν αυτό θα ξαναεμφανιστεί σε λίγα χρόνια. Το τμήμα γεωλογίας-υδρογεωλογίας σύμφωνα με τον δήμαρχο θα λύσει μία για πάντα το πρόβλημα.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις διαρροές που υπάρχουν και πως αν τα 300 κυβικά πέσουν στα 200 αυτό θα είναι κέρδος σε χρήμα αλλά και σε νερό που δεν χάνεται. Οι διαρροές «πιάστηκαν» στο νησί και αυτό θα μπορέσει να γίνει και στην Ανατολική συνοικία που με το ΣΕΣ θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί νέο δίκτυο ύδρευσης.

4η λύση αποτελεί η μεταφορά νερού από τον Εύηνο.

Γι’ αυτήν την λύση ο δήμαρχος παρουσίασε έγγραφο από το υπουργείο υποδομών σύμφωνα με το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών κ. Σπρίτζης δεσμεύεται στην χρηματοδότηση από το 1ο εως το 3ο στάδιο (μελέτες έως κατασκευή). Βέβαια αυτό το έγγραφο στη συνέχεια αντικρούστηκε από την αντιπολίτευση ως μία αναγνώριση του προβλήματος υδροδότησης του Αιτωλικού και όχι για μία ουσιαστική δέσμευση χρηματοδότησης.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Ν.Καραπάνος τόνισε πως η κατεύθυνση που έχει δοθεί για την επίλυση του προβλήματος δεν χωράει αμφισβητήσεις αφού εχει γίνει με βάση επιστημονικές απόψεις και έκλεισε με το εξής: «Σε κάθε περίπτωση και να λυθεί το πρόβλημα χωρίς τον αγωγό, θεωρώ πως ο αγωγός είναι απαραίτητος να γίνει από τον Εύηνο στο Κεφαλόβρυσο».

Ν. Φατούρος : «Μήπως θα πρέπει να σκεφτείτε τη πιθανότητα άλλης πηγής υδροδότησης;»

DSC_0082

Ο κ.Φατούρος (Νομίατρος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Υγείας) στην τοποθέτησή του αναγνώρισε πως έγιναν εργασίες που χρόνια τώρα έπρεπε να είχαν γίνει. Βέβαια το νερό συνεχίζει να έχει πρόβλημα. Θα πρέπει να περάσουν 4 διαφορετικές εποχές για να εξετασθεί αν είναι πόσιμο. Επιπλέον διατύπωσε την άποψη πως γι’αυτόν η καλύτερη λύση είναι μία λύση που θα εμπεριέχει και την μακροχρόνια εξέλιξη του Αιτωλικού το οποίο ίσως να έχει διπλάσιο πληθυσμό σε 10 χρόνια.

Υποστήριξε πως θα πρέπει να κοιτάξουν την πιθανότητα άλλης πηγής υδροδότησης. Να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Πολύ καλές οι εργασίες που έγιναν αφού πρέπει να καλυτερεύσει το δίκτυο αλλά θεωρεί πως η πηγη του Κεφαλοβρύσου δεν φτάνει.

Στέφανος Γεωργιάδης : «Δεν είναι καμμένο χαρτί η πηγή Κεφαλοβρύσου»

DSC_0180

Ο Σ.Γεωργιάδης (Πολιτικός Μηχανικός, Ειδικός προσκεκλημένος της ΔΕΥΑΜ) που ήταν ο ειδικός προσκεκλημένος της ΔΕΥΑΜ υποστήριξε πως το πρόβλημα της πηγής Κεφαλοβρύσου είναι η εμφάνιση κολοβακτηριδίων και όχι άλλων στοιχείων τέτοιων που να μπορεί να πει κανείς πως έχουμε να κάνουμε με πηγή που είναι απαγορευτική για χρήση. Για αυτόν είναι προφανές ότι δεν υπάρχει πρόβλημα της πρώτης ύλης, αλλά το πρόβλημα ήταν η επιμόλυνση της πηγής από τους βόθρους.

Συμφώνησε με την προσέγγιση που έχει κάνει η δημοτική αρχή, δηλαδή με τα βήματα που αναφέρθηκαν από τον Δήμαρχο. Το πρώτο βήμα που έχει γίνει και το πιο σημαντικό είναι η άρση των πιθανών αιτιών στην πηγή. Υποστήριξε πως αν συνεχίσουν να υπάρχουν τα κολοβακτηρίδια και είναι μόνο αυτά το πρόβλημα, τότε το νερό θα είναι και πάλι πόσιμο αν η χλωρίωση γίνεται σωστά και εφόσον δεν υπάρχουν προϊόντα του χλωρίου που δημιουργούν προβλήματα.

Ο Θ.Μαργαρίτης ρώτησε τον κ.Γεωργιάδη αν η ΕΥΔΑΠ θα υποστήριζε το έργο για σύνδεση του Αιτωλικού με τον Εύηνο με τον δεύτερο να απαντάει πως η ΕΥΔΑΠ είναι μία μοντέρνα εταιρία στο χρηματιστήριο και δεν θα εμπλεκόταν στην χρηματοδότηση έργου στην περιφέρεια.

Ο Π.Παπαδόπουλος ρώτησε αν έχει εξεταστεί η δυνατότητα υδρογεωλογικής μελέτης για υδροδότηση από άλλη πηγή με τον κ. Γεωργιάδη να απαντάει: «Όλη η περιοχή έχει πολλά νερά και τοπικά νερά. Ακόμη και μισό μέτρο χαμηλότερα οι ποσότητες θα είναι τεράστιες. Διαφωνώ λίγο με αυτό που άκουσα και πως η πηγή είναι οριοθετημένη και πιστεύω πως είναι τεράστια πηγή και σαν ποσοτική επάρκεια.
Από την άλλη θέλω να σας πω πως τα 300 κυβικά που χαλάει το Αιτωλικό είναι πάρα πολύ μεγάλο νούμερο. Είναι δηλαδή 5 φορές παραπάνω. Ποσοτικό θέμα δε νομίζω να μπαίνει».
«Μου μοιάζει πως το νερό στο Κεφαλόβρυσο πολύ γρήγορα θα αποδειχτεί πως είναι πολύ καλό»

Ο Σ.Βασιλείου ρώτησε εάν ένα διηληστήριο θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα ύδρευσης του Αιτωλικού. «Αφού δεν υπάρχουν λεφτά να έρθει το νερό από τον Εύηνο να γίνει ένα διηληστήριο να τελειώνει το θέμα», είπε χαρακτηριστικά.
Η απάντηση του κ.Γεωργιάδη ήταν:«Σε εσάς το νερό είναι πολύ καλό. Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια το νερό της πηγής δεν δικαιολογεί αντικειμενικά μεγάλες επενδύσεις για να το βελτιώσετε γιατί δεν έχει μεγάλο πρόβλημα. Έχει μία συγκεκριμένη επιμόλυνση. Δεν υπάρχουν τα πολύ κακά χλωροπαράγωγα. Γενικά δεν έχετε να αντιμετωπίσετε ένα ανεπίλυτο πρόβλημα. Πιστεύω σε εσάς θα μπορεί να λυθεί εύκολα μέσα από μία καλύτερη επιστημονική προσέγγιση».

Σε ερώτηση της κ.Τσέλιου για το χρονικό περιθώριο που πρέπει να περάσει για να δούμε αποτελέσματα ύστερα από το κλείσιμο των βόθρων και αν τα κολοβακτηρίδια είναι σε απαγορευτικό σημείο, απαντήθηκε: «Ο υδροφορέας αυτός διακινεί μεγάλες ποσότητες νερού και έτσι πιστεύω πως σε ένα υδρολογικό κύκλο ότι κακό υπάρχει θα καθαρίσει. Αφού δεν είναι μολυσμένος ο υδροφορέας. Είναι τοπικά μολυσμένος άρα είναι πολύ γρηγορότερη η αναμενόμενη εμφάνιση της λύσης, αν έχουμε εντοπίσει σωστά το πρόβλημα».
Όσον αφορά την καταλληλόλητα με βάση τον κ. Γεωργιάδη: Αν είναι ζωντανά τα κολοβακτηρίδια δεν είναι πόσιμο το νερό. Αν είναι νεκρά τότε δεν έχει πρόβλημα το νερό. Σε ερώτηση για το αν θα το έπινε με σκοτωμένα κολοβακτηρίδια απάντησε πως ναι αφού τα ζωντανά είναι το πρόβλημα. Αρκεί να σκοτωθούν με σιγουριά, με διπλά συστήματα χλωρίωσης, είπε χαρακτηριστικά. Βέβαια ο κ.Γεωργιάδης σημείωσε πως αυτό είναι η άρση των επιπτώσεων. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να διορθωθεί το αίτιο που προκαλεί την μόλυνση.

Στην συνέχεια υπήρξε μία διαφωνία απόψεων μεταξύ κυρίου Γεωργιάδη και Φατούρου, με αφορμή ερώτηση σχετικά με τα φίλτρα ενεργού άνθρακα και αν αυτά θα κάνουν το νερό πόσιμο. Ο κ.Γεωργίαδης αφού σημείωσε για ακόμη μία φορά πως το καλύτερο είναι να διορθωθεί το αίτιο και όχι οι επιπτώσεις, υποστήριξε πως αν μπει το φίλτρο ενεργού άνθρακα το νερό είναι πόσιμο αφού το αποστειρώνεις και δεν έχει πρόβλημα.

Από την άλλη ο κ.Φατούρος υποστήριξε πως και βοθρολύματα να πάρουμε μπορούμε να τα απαλλάξουμε από μικροβιολογικό φορτίο. Είναι στείρο όμως το νερό, όχι πόσιμο. Στην συνέχεια συμπλήρωσε πως μπορεί να περάσει παραπάνω από ένας χρόνος που το νερό να μην είναι εντάξει αφού αύριο μπορεί να γίνει μία κακή δειγματοληψία και να χρειαστεί και άλλος χρόνος για να εξεταστεί αν το νερό είναι εντάξει. Θεωρεί πως πρέπει να βρεθεί οριστική λύση για το νερό του Αιτωλικού από άλλη πηγή χωρίς βέβαια να παρατήσουν την συγκεκριμένη.

Ο κ.Γεωργιάδης στην συνέχεια αναφέρθηκε στα όρια διήλησης για κάθε μέθοδο. Συγκεκριμένα το όριο διήλησης για ιντερόκοκους και κολοβακτηρίδια μαζί είναι 5.000 για αμμοδιηλήστηριο. Το όριο για απλές μεθόδους είναι 50.
Σε αυτό το σημείο έγινε παρέμβαση από μέλη της Επιτροπής για το νερό που είπαν πως πιο πρόσφατη μέτρηση του 2015 έδειξε εντερόκοκους πάνω από 100 και κολοβακτηρίδια πάνω από 500. Ο Γεωργιάδης είπε: «Θα δούμε με πιο μεγάλη προσοχή αυτά τα νούμερα γιατί κάποια έγγραφα ενδεχομένως να μην τα είδα».

Σε ερώτηση του κ.Μακρή για το ποια είναι η λύση ο κ.Γεωργιάδης απάντησε πως αυτό που θα έκανε αυτός είναι πως θα εξασφάλιζε με απόλυτη βεβαιότητα την αποστείρωση του νερού αλλά θα έβρισκε και το αίτιο. Αυτό θα έκανε μέσα σε ένα χρόνο.

Σε ερώτηση δημοτών για το αν θα έπρεπε να γίνει διαγνωστική μελέτη απάντησε πως από την εμπειρία του η αξιολόγηση των πραγμάτων είναι η πιο σημαντική και η αξιολόγηση σε αυτή την φάση είναι να διυλίσει τον κώνωπα σε πάρα πολλές εξετάσεις για να εξακριβώσει την δίοδο του νερού. Πως το νερό μπαίνει στο αυλάκι και πως βγαίνει. Γι’ αυτόν σίγουρα στον δρόμο έχουν προκύψει τα κολοβακτηρίδια αφού μέσα στην γη δεν ζουν τα κολοβακτηρίδια και αν ήταν στην πηγή θα είχε και άλλα στοιχεία εκτός από κολοβακτηρίδια και θα χρειάζονταν πιο βαριές μεθόδους διύλισης. Μοιάζει με μία τοπική επιμόλυνση που πρέπει να την βρεις και να την άρεις». Όσο για την διαγνωστική μελέτη υποστήριξε πως οι παράμετροι έχουν εξεταστεί αρκετά.

Για την υπερπαραγωγή του νερού απάντησε πως το νερό που χάνεται μέσα στα σπίτια είναι το πρόβλημα γιατί αυτό το νερό γίνεται λύμα και είναι ζημειογόνο για την λιμνοθάλασσα. Αναφέρθηκε και σε κουλτούρα υπερκατανάλωσης και αδιαφορίας για την ποσότητα νερού που έχει ως αποτέλεσμα την μόλυνση του περιβάλλοντος.

Στην συνέχεια ο κ.Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε ένα ακόμη πιθανό αίτιο επιμόλυνσης που είναι ο μικρός βιότοπος που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της Ιόνιας Οδού. Σε ένα σημείο που έχουν συγκεντρωθεί αρκετά νερά έχει αναπτυχθεί ζωή και η ζωή αυτή(χελωνάκια, φιδάκια) γυρνάει προς την πηγή. Όπως υποστήριξε ο βιότοπος είναι εύκολο να καθαριστεί.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των αρχηγών των παρατάξεων:
Ν.Μουρκούσης:«Περιμένα όλοι να δούμε την λύση αλλά δεν την βρήκαμε»

DSC_0200

Στην τοποθετησή του ο Ν.Μουρκούσης τόνισε την έλλειψη μελετών ακόμη και για τις προτεινόμενες λύσεις που ακούστηκαν. Σημείωσε πως αυτά που κουβεντιάζονται είναι τα ίδια με αυτά επί θητείας Κατσούλη. Και εκείνος έκανε παρεμβάσεις. Το πρόβλημα είχε εντοπιστεί απλά τώρα εξειδικεύτηκε ακόμη περισσότερο σύμφωνα με τα όσα δήλωσε. Χαρακτήρισε ως μία καλή μαγιά για την λύση του προβλήματος τις 500.000€ που ο Κατσούλης είχε εξασφαλίσει από την κυβέρνηση, τα οποία ο δήμαρχος τα χρησιμοποίησε για τον ΧΥΤΑ.

Όσον αφορά το έγγραφο που παρουσίασε ο Δήμαρχος κατά την εισήγησή του από το υπουργείο υποδομών ο Ν.Μουρκούσης σχολίασε πως το έγγραφο του υπουργείου είναι μία αναγνώριση του προβλήματος που όμως δεν λύνει το πρόβλημα αφού δεν δεσμεύεται για το πότε και αν θα κάνει την μεταφορά από τον Εύηνο.

Επιπλέον τόνισε: «Εμείς θα περιμένουμε και επιθυμούμε να σιγουρευτείτε για τους ειδικούς επιστήμονες τους οποίους διαθέτετε, να επιλέξετε εσείς σαν ηγεσία του τόπου μία λύση τεχνική, ενδεχομένως να την φέρετε και στο δημοτικό συμβούλιο να πάρετε και το δικό μας οκ και τις δικές μας παρατηρήσεις. Να κάνετε μία μελέτη ακόμη και με λεφτά από το υστερημά μας και ας μην κάνουμε κάτι άλλο. Να βγούμε στον κόσμο και να πούμε π.χ. το πρόβλημα λύνεται με φίλτρα άνθρακα το οποίο στοιχίζει 17.000 η μελέτη και 100.000 η κατασκευή. Τότε να κάνουμε έστω έρανο να τα μαζέψουμε αλλά να ξέρουμε πως θα λύσουμε το πρόβλημα.

Αυτό μέχρι σήμερα δεν υπήρξε και δεν υπάρχει. Αόριστες υποσχέσεις από το υπουργείο. Ορισμένες υποσχέσεις από τον δήμαρχο και ο χορός καλά κρατεί».

Π.Κατσούλης:«Σας θερμοπαρακαλώ απεγκλοβιστείτε από την πηγή Κεφαλοβρύσου»

DSC_0209

Ο πρώην δήμαρχος Παναγιώτης Κατσούλης στην τοποθετησή του διατύπωσε τις εξής απόψεις: «Δόθηκαν τόσα χρήματα από εμάς και εσάς καθ’ υπόδειξη της υπηρεσίας. Θεωρώ δεδομένο άλλα τόσα να δώσουμε, άλλες τόσες υποδείξεις να γίνουν πράξη, η επόμενη φάση των εντολών της υπηρεσίας θα είναι κάντε το επόμενο».
«Σας θερμοπαρακαλώ απεγκλοβιστείτε από τη λύση της πηγής Κεφαλοβρύσου».

«Έχοντας εμπειρία 6 ετών και εκτίμηση της επιστημονικής άποψης, δεν μπορώ να αντέξω άλλο την επιστημονική παλλινδρόμηση»
«Βρείτε άλλη πηγή. Ότι και να κάνετε, διυλιστήριο, άνθρακες, θα πουν πως δεν βρήκαμε τον Γενάρη, βρήκαμε τον Μάιο (εννοεί κακές μετρήσεις). Το πρόβλημα θα παραμένει. Χρήματα θα χάνονται. Καιρός θα περνάει».
«Ο κ.Σπρίτζης ας κάνει το υπόλοιπο των μελετών για να έρθει το νερό από τον Εύηνο
».

Όσον αφορά το τιμολόγιο για το Αιτωλικό ο κ.Κατσούλης υποστήριξε ότι «τις αποφάσεις θα μας τις γυρίζουν πίσω και πως πρέπει έστω και άτυπα να δρομολογήσουμε το 50%, αφού όλοι εδώ συμφωνούμε».

Π.Παπαδόπουλος:«Είστε ανέτοιμοι»

DSC_0224

Στην έλλειψη μελετών αλλά και στο σημείο μηδέν παρά τις παρεμβάσεις έδωσε βαρύτητα ο Πάνος Παπαδόπουλος στην τοποθετησή του λέγοντας μεταξύ άλλων: «Διαπιστώνουμε ότι παρά τις βελτιώσεις που κατέθεσε η Διεύθυνση Υγείας το νερό παραμένει ακατάλληλο. Διαπιστώνουμε πως δεν υπάρχει ετοιμότητα του Δήμου σε μελετικό επίπεδο και προκαταρκτικών μελετών έργων σε σχέση με τις λύσεις που κατέθεσε ο δήμαρχος».
Επιπλέον υποστήριξε πως θα πρέπει να προετοιμαστούν σε επίπεδο μελετών και όταν υπάρχουν οι μελέτες να υποβληθούν στο υπουργείο υποδομών, ενώ αναρωτήθηκε για την περιφέρεια:«Αν δεν βάλουν ως προτεραιότητα το συγκεκριμένο πρόβλημα, ποιο θα βάλουν;». Αναφερόμενος στο έργο κατασκευής του αγωγού από τον Εύηνο, μίλησε για ανταποδοτικά τέλη από την ΤΕΡΝΑ και αναφέρθηκε στην διεκδίκηση χρηματοδότησης, την ανάγκη για εναλλακτικές μελέτες, εκσυγχρονισμό λειτουργίας, αντικατάσταση των υφιστάμενων δομών και έλεγχο των διαρροών.

Τέλος αναφορικά με το τιμολόγιο σχολίασε πως πρέπει να βρεθεί τρόπος για να μειωθεί.

Γ.Τέγας:«Λύση,όχι λύσεις. Γιατί λύσεις είναι η μπάλα στην εξέδρα»

DSC_0228

Στην τοποθετησή του ο Γ.Τέγας σημείωσε πως οι παρεμβάσεις τόσο του Κ.Κατσούλη στο παρελθόν (200.000 ευρώ) όσο και του Ν.Καραπάνου (114.500 ευρώ) δεν έφεραν αποτελέσματα και το νερό συνεχίζει να μην είναι πόσιμο. Στη συνέχεια εξέφρασε την αντιθεσή του στις 4 λύσεις που παρουσίασε ο δήμαρχος καθώς είπε: «Σήμερα εδώ δεν έπρεπε να δώσετε λύσεις αλλά να δώσετε λύση. Μία, με κόστος, με χρονοδιάγραμμα και πως θα πραγματοποιηθεί».

Όσον αφορά την τιμολόγηση υποστήριξε πως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος που θα ξεπεράσει τις διοικητικές αγκυλώσεις. Αυτός ο τρόπος, σιωπηρός ή μη, πρέπει να βρεθεί καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα βλέπει να μην έχει το Αιτωλικό πόσιμο νερό.

Κ.Αντωνίου: «Προχωρήστε ολοταχώς για να φέρετε νερό από τον Εύηνο»

DSC_0244

Την άποψη πως στην πηγή Κεφαλόβρυσου υπάρχουν κολοβακτηρίδια και περισσεύουν και πως και να καθαριστεί το νερό σε 3 χρόνια δεν θα είναι καθαρό, διατύπωσε ο Αντωνίου. Έτσι κάλεσε τον Δήμαρχο να προχωρήσει ολοταχώς για να φέρει το νερό από τον Εύηνο.

Θ.Μαργαρίτης:«Ανατροπή του πλαισίου»

DSC_0250

Για περιορισμένο πλαίσο μέσα στο οποίο καλείται να λειτουργήσει ο δήμος, και για νερό σε ρόλο εμπορεύματος και όχι αγαθού, έκανε λόγο ο Θ.Μαργαρίτης καλώντας σε ανατροπή αυτού του πλαισίου αφού το κράτος που εισπράτει το 50-60% του ιδρώτα του λαού θα πρέπει να επιστρέψει χρήματα και να δημιουργήσει δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης, βιολογικού καθαρισμού και να επιδοτήσει την λειτουργία τους. Επιπρόσθετα ζήτησε με δυναμικές κινητοποιήσεις να απαιτήθουν το σύνολο από τα 10.000.000 ευρώ της περιφέρειας γι ‘αυτές τις χρήσεις ώστε να δοθούν τα λεφτά για την δημιουργία των δικτυων.

Έκλεισε την τοποθέτησή του με τις προτάσεις:

– Δωρεάν διανομή, τώρα, πόσιμου νερού στο Αιτωλικό από το δήμο.

-Συνέχιση των ενεργειών βελτίωσης των πηγών του Κεφαλόβρυσου και συνεχής έλεγχος, για παροχή νερού οικιακής χρήσης.

-Τροποποίηση του οικονομικού προϋπολογισμού 2016 και τεχνικού προγράμματος για μελέτη και κατασκευή υδροδότησης του Αιτωλικού & Οινιαδών από Εύηνο. (Το έργο είναι χρήσιμο και σε περίπτωση ανάγκης ως εφεδρικό και για το Μεσολόγγι).

-Επιτροπή αγώνα (Δήμος, φορείς, πολίτες) για δράσεις πίεσης προς την Περιφέρεια, την κυβέρνηση για χρηματοδότηση στο ακέραιο της αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης, κατασκευή έργου ύδρευσης από Εύηνο, σωστής στελέχωσης και λειτουργίας βιολογικών καθαρισμών.

-Μηδενισμό όλων των μέχρι τώρα χρεών προς ΔΕΥΑΜ από τιμολόγηση μη πόσιμου νερού, (είναι μεγάλο το έξοδο προμήθειας πόσιμου νερού).

Αναρωτήθηκε τι έχει πει και τι έχει κάνει η Αντιπεριφερειάρχης για το θέμα επίλυσης του νερού στο Αιτωλικό.

Δ.Μακρής:«Μόνιμη λύση είναι νερό από τον Εύηνο»

DSC_0288

Ως γιοφύρι της Άρτας παρουσίασε ο Μακρής το πρόβλημα του Αιτωλικού, το οποίο πρέπει να τελειώσει. Πρέπει να γίνει αντικατάσταση του παλαιομένου δικτύου αφού και στην καλύτερη ποιότητα να είναι το νερό θα είναι άκρως επικινδυνο.

Ως μόνιμη λύση υποστήριξε το νερό από τον Εύηνο και για το θέμα της τιμολόγησης η αποψή του ήταν πως κανένας δεν πρέπει να πληρώσει κανένα λογαριασμό αφού το νερό κάνει μόνο για πότισμα.

Τον λόγο πήραν και δημότες του Αιτωλικού με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις.
Συγκεκριμένα:

Γιώργος Ζινεμπής:«Ζητούμε να υιοθετήσετε ανεξάρτητο τιμολόγιο»

DSC_0297

Ως μέλος της επιτροπής πολιτών που ασχολείται με το νερό αλλά και τον βιολογικό καθαρισμό ο Γ.Ζινεμπής έθεσε κάποια ερωτήματα ζητώντας παράλληλα την λύση τους.
Αρχικά σχολίασε την 3-4 φορές μεγαλύτερη κατανάλωση νερού που επηρεάζει και το τιμολόγιο και ρώτησε πως σκοπεύει η δημοτική αρχή να λύσει αυτό το πρόβλημα.

Για το ανεξάρτητο τιμολόγιο με βάση το άρθρο 26 του Ν.1069/80, η δημοτική κοινότητα Αιτωλικού μπορεί να χρεώνεται με ξεχωριστό τιμολόγιο αφού έχει ανεξάρτητο δίκτυο ύδρευσης. Ζήτησε την υιοθέτηση ανεξάρτητου τιμολογίου για το τοπικό διαμέρισμα του Αιτωλικού και μετά να καθοριστούν από την αρχή τα κόστη (ΔΕΗ, μισθοδοσία, λοιπά κόστη της επιχείρησης) και να καθοριστεί το τιμολόγιο που πρέπει να πληρώνουν οι δημότες του Αιτωλικού με βάση αυτά.

Σχολίασε την απένταξη του έργου για την σύνδεση του Αιτωλικού με το υδραγωγείο του Χαλαζιά ύψους 500.000 ευρώ που είχαν εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση και ρώτησε γιατί δεν εντάχθηκε κάποιο άλλο έργο στην θέση του.

Στην συνέχεια έφερε παράδειγμα από διυλιστήριο που υπάρχει στην Κρήτη και που θα ταίριαζε στην περίπτωση του Αιτωλικού, με κόστος κατασκευής 759.000€ και κόστος συντήρησης 1,2 ευρώ/30 κυβικά ή λογαριασμό.

Η επιτροπή των πολιτών σύμφωνα με τον Γ.Ζινεμπή ζήτησε ενημέρωση και από την Λάρισα που βρίσκεται ο σύνδεσμος των ΔΕΥΑ, ο οποίος επικοινώνησε με την ΔΕΥΑΜεσολογγίου η οποία τους είπε πως το νερό που διοχετευεί στην κατανάλωση είναι κατάλληλο. Σύμφωνα με τον σύνδεσμο των ΔΕΥΑ για να αποφασιστεί ποια θα είναι η επόμενη κίνηση (νεα πηγή τροφοδοσίας ή βελτίωση του υπάρχοντος νερού), χρειάζονται 3 βήματα: εκπόνηση διαγνωστικής μελέτης , τεχνοοικοινομικής μελέτης και μελέτη τεχνικής φύσης.

Για το θέμα του βιολογικού καθαρισμού που βαραίνει τους λογιαριασμούς της ΔΕΥΑΜ ο Γ.Ζινεμπής βασίστηκε σε δύο εκθέσεις αυτοψίας του 2013 και του 2015 σύμφωνα με τις οποίες ο βιολογικός δεν λειτουργεί κανονικά. Ζήτησε από τον Δήμαρχο να απαντήσει για το αν ο βιολογικός λειτουργεί σωστά διότι ο κ.Καραπαπάς υποστήριζε πως λειτουργεί κανονικά με τον Δήμαρχο να απαντάει πως δεν μπορεί να απαντήσει. Σε ερώτηση του κ.Καραπαπά πως βγήκε το συμπέρασμα πως ο βιολογικός δεν λειτουργεί σωστά το 2015, ο Γ.Ζινεμπής παρουσίασε έγγραφο από την διεύθυνση λυμάτων του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Δήμαρχο να ζητάει να το καταθέσει στα πρακτικά. Εκτός από τα στοιχεία για τον βιολογικό του Αιτωλικού, κατέθεσε και τα στοιχεία για τον Βιολογικό του Αγρινίου που λειτουργεί κανονικά ως μέτρο σύγκρισης.

 

Κλείνοντας ζήτησε να αποφασίσουν τελικά πως θα λυθεί το πρόβλημα του νερού στο Αιτωλικό αφού από την συζήτηση που έγινε δεν δόθηκε αυτή η απάντηση.

Θοδωρής Μπότας:«Δεν έχει ασχοληθεί κανείς ουσιαστικά με την πηγή Κεφαλοβρύσου»

DSC_0317

Ο Θ.Μπότας στην τοποθετήση του σχολίασε πως βλέπει μία γενναιοδωρία στον χρόνο ενώ μιλάμε για δημόσια υγεία αφού κάθε σταγόνα στην βρύση του Αιτωλικού είναι καρκινος και αυτό δεν ακούστηκε από κανέναν στο δημοτικό συμβούλιο. Σημείωσε πως είδαν λύσεις και πως φτάσαμε στο σημείο να λέμε πως αν πιούμε νερό με σκοτωμένα κολοβακτηρίδια δεν υπάρχει πρόβλημα και ευχήθηκε στον κ.Γεωργιάδη (που υποστήριξε πως δεν υπάρχει πρόβλημα αν είναι σίγουρα σκοτωμένα) να μην πιει ποτέ νερό με σκοτωμένα κολοβακτηρίδια αφού οι τοξίνες βρίσκονται στις μεβράνες των βακτηριδίων και πως αυτές παραμένουν ακόμη και αν το χλώριο σκοτώσει το μικρόβιο. Με σκοτωμένα τα κολοβακτηρίδια υποτίθεται πως είναι καθαρό το νερό αλλά γεμάτο καρκίνο υποστήριξε ο Θ.Μπότας.

Στην συνέχεια τόνισε πως βλέπει όλοι να έχουν διαγράψει την πηγή Κεφαλόβρυσου ενώ δεν έχει γίνει μία μελέτη που να αποδεικνυει από που πηγάζει η μόλυνση.

Μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «Δεν έχει ασχοληθεί κανείς ουσιστικά με την πηγή. Έγινε ένα λάστιχο έργων, πράξεων και προσώπων. Δεν είχαν κανένα στόχο, καμία προτεραιότητα, δεν ήθελαν να λύσουν το πρόβλημα. Ήθελαν να διαχειριστούν καταστάσεις και κεφάλαιο»

Επιπλέον σημείωσε πως η δημοτική αρχή επικαλείται την ύπαρξη μελετών ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από το ότι δεν έχει γίνει ακόμη προκήρυξη για μελέτη, είτε προμελέτη. Όπως ο ίδιος ρώτησε:«Πότε ψηφίσατε για προμελέτη ή προκήρυξη μελέτης;» Ο Θ.Μπότας διατύπωσε την αυτονόητη διαδικασία για προκήρυξη μελέτης: 1. Απόφαση δημοτικού συμβουλίου. 2. Πηγή χρηματοδότησης. 3. Κάλεσμα προς την τεχνική υπηρεσία ή σε ιδιώτες.

Την αντίδραση των δημοτικών συμβούλων προκάλεσε ο Θ.Μπότας μόλις αναφέρθηκε στον τρόπο που έγινε η δειγματοληψία για το νερό, αφού τα δείγματα ήταν κατά δήλωση του πελάτη («μπορεί να βγάλατε ένα μπουκαλάκι από το μπουφάν»). Ο τρόπος αυτός δειγματοληψίας είναι αντίθετος με την επίσημη διαδικασία σύμφωνα με την οποία θα πρέπει ο ίδιος ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου να πάρει το δείγμα το οποίο θα αναγράφει αναλυτικά τις πηγές. Σε αντίθετη περίπτωση το δείγμα δεν είναι έγκυρο. Όπως υποστηρίζει και ο Θ.Μπότας αυτό φαίνεται να ισχύει και στην περίπτωσή μας. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Αυτά τα αποτελέσματα δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε»

Στην συνέχεια απεύθυνε ερώτηση για το ποιος εγγυάται ότι το νερό από τον Εύηνο θα είναι εφ όρου ζωής πόσιμο με τους δημοτικούς συμβούλους να ξεσηκώνονται για 2η φορά και μεταξύ των φωνών να ακούγεται από σύμβουλο του Δήμου για τα παιδιά μας, Γεώργιο Τόλη: «Αλλάξτε πόλη, φύγετε από το Αιτωλικό, να βρείτε καλύτερο νερό» με έναν δημότη να απαντά: «Θα φύγω από τον τόπο μου για το νερό; Επειδή δεν είσαι ικανός να το φτιάξεις;»

Κλείνοντας ο Θ.Μπότας ειπε: «Και με απλές λύσεις να λύσουμε το πρόβλημα το διυλιστήριο πρέπει να υπάρχει», «Δεν υπάρχει διυλιστήριο γιατί δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα θα έπρεπε να έχετε κάνει το πρώτο βήμα που θα έλεγε απόφαση δημοτικού συμβουλίου, αλλά εσείς ήρθατε να συζητήσετε. Τι να συζητήσετε αν θα φύγουμε από το Αιτωλικό;»

Γρηγόριος Αυδής:«Αν δεν τακτοποιήσετε τους λογαριασμούς που τρέχουν και το νερό θα φάτε τέτοιο μαύρισμα…»

DSC_0320
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο δημότης Αυδής Γρηγόριος, ο οποίος είπε πως στην εποχή Γαλάνη μοίραζαν νερό στα σπίτια και ο λογαριασμός ήταν ετησίος 27 ευρώ ενώ σήμερα δεν υπάρχει λογαριασμός κάτω από1.000 ευρώ.
Ενώ έκλεισε με την φράση:« Κύριε δήμαρχε τον ουρανό με τα άστρα να φέρετε στο Αιτωλικό. Τον ουρανό με τα άστρα. Αν δεν τακτοποιήσετε τους λογαριασμούς που τρέχουν και το νερό θα φάτε τέτοιο μαύρισμα…»

Ο Σ.Βασιλείου από τον συνδυασμό του Ν.Μουρκούση πρότεινε απόφαση δημοτικού συμβουλίου για ειδικό τιμολόγιο μέχρι το νερό να γίνει πόσιμο και λήψη απόφασης για μελέτη μεταφοράς του νερού από τον Εύηνο.

Για το ειδικό τιμολόγιο ο δήμαρχος υποστήριξε πως αν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση θα προκύψει ακριβότερο τιμολόγιο 25% με τα μέλη της επιτροπής να αντιδρούν και να ζητούν να τεκμηριωθεί με στοιχεία αυτή η άποψη καθώς θεωρούν πως αυτό δεν είναι αλήθεια.

Ο Κ.Γιαννόπουλος στην τοποθέτησή του κάλεσε να εξετασθεί η περίπτωση να φέρουν στο Αιτωλικό με υδροφόρες πόσιμο νερό στους δημότες. Σχετικά με την μη πληρωμή νερού που ακούστηκε, δήλωσε πως σωστή είναι η σκέψη να μην πληρώνουν ή να το πληρώνουν με έκπτωση παρόλο που καταναλώνεται και τόνισε πως το νερό που δεν πληρώνουν κάποιοι το πληρώνουν κάποιοι άλλοι. Συγκεκριμένα: «Υπάρχουν δημότες σε Μεσολόγγι, Οινιάδες που δεν ξέρω αν θέλουν να πληρώνουν έξτρα νερό για να μην πληρώνουν κάποιοι άλλοι.
Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε με σοβαρότητα και όχι απλά. Τεκμηριωμένα και σωστά»

«Δεν επιβαρύνονται υπόλοιποι δημότες από το Αιτωλικό αλλά το Αιτωλικό από την αδράνεια της ΔΕΥΑΜ και των διοικήσεων»

Ύστερα ο Αντιδήμαρχος Αιτωλικού, Σταράμος, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Το έχουμε ξαναπεί. Δεν επιβαρύνονται υπόλοιποι δημότες από το Αιτωλικό αλλά το Αιτωλικό από την αδράνεια της ΔΕΥΑΜ και των διοικήσεων»,«Όποιος θέλει αναλαμβάνει τον λογαριασμό μας και πληρώνω εγώ τον δικό του ώστε να δούμε ποιος πληρώνει περισσότερα».

Ο Γκίζας Σταύρος τοποθετήθηκε ως εξής: «Όπου και να πήγαμε μας ζήτησαν μελέτη. Πίστευα πως από εδώ θα φεύγαμε με ένα χρονοδιάγραμμα. Κάντε μελέτη να πάμε να το λύσουμε».

Από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο το γεγονός ότι οφείλει να τεθεί ως βασική προτεραιότητα του Δήμου μας, η υδροδότηση του Αιτωλικού. Κανένας δημοτικός σύμβουλος δεν έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το θέμα. Όλοι το αντιμετωπίζουν επιδερμικά. Από τους 33 δημοτικούς συμβούλους είναι δυνατόν να μην έχει οριστεί συγκεκριμένο πρόσωπο να ασχολείται εξ ολοκλήρου με αυτό το ζήτημα; Μήπως θα πρέπει να οριστούν συγκεκριμένα πρόσωπα από τον Δήμο, αιρετός και υπηρεσιακός, που θα ασχοληθούν μόνο με αυτό μέχρι να λυθεί;  Οι κομματικές αντιπαραθέσεις περισσεύουν! Περιμέναμε κάποια απόφαση σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο, όμως τελικά τίποτα.

Όταν δεκάδες οικογένειες στερούνται εδώ και χρόνια το βασικό δικαίωμα σε υγιεινό και πόσιμο νερό δεν γίνεται να συζητάμε για πολιτισμό στον Δήμο μας. Μονόδρομος η διεκδίκηση χρηματοδότησης για την υλοποιησή της οριστικής λύσης!