10-3Ένα ήρεμο και με πολλές τυπικές διαδικασίες δημοτικό συμβούλιο ήταν αυτό της 10ης Μαρτίου 2016. Η 6η έκτακτη συνεδρίαση του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου είχε 33 θέματα στην ατζέντα της. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν 25 από τους 33 δημοτικούς συμβούλους και 9 συνδημότες.

Η πλειονότητα των θεμάτων της συνεδρίασης ήταν εισηγήσεις της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Επίσης πολλά από τα θέματα ήταν κληρώσεις για συγκρότηση επιτροπών παραλαβής έργων.

Από το πως κύλησε η διαδικασία γίνεται αντιληπτό ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι οφείλουν να είναι καλά διαβασμένοι όσον αφορά τις εισηγήσεις των Επιτροπών. Oι συζητήσεις των θεμάτων είναι τυπικές και τις περισσότερες φορές γίνεται απλή ανάγνωση της εισήγησης και ακολουθεί ομόφωνη ή με πλειοψηφία αποδοχή των αποφασισθέντων στην επιτροπή.

Βασικές αρμοδιότητες του Δήμου χειρίζεται τόσο η Οικονομική Επιτροπή όσο και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Οι επιτροπές αυτές αποτελούνται από δημοτικούς συμβούλους και την πλειοψηφία της κάθε επιτροπής έχει η δημοτική παράταξη του Ν. Καραπάνου. Οι αποφάσεις των δημοτικών επιτροπών φτάνουν στο δημοτικό συμβούλιο για έγκριση. Όπως φαίνεται σε λίγες μόνο περιπτώσεις γίνεται ουσιαστική συζήτηση επί του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο. Συμπεραίνει κανείς δηλαδή ότι η παρουσία των δημοτικών συμβούλων (ειδικά των παρατάξεων της μειοψηφίας) στις επιτροπές αυτές είναι απαραίτητη αφού εκεί γίνεται η ουσιαστική συζήτηση και καθορίζεται το αποτέλεσμα. Σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο υπήρξε σύμπνοια και όλες οι εισηγήσεις πέρασαν ΟΜΟΦΩΝΑ με σχολιασμούς κατά περίπτωση.

Πολύ σημαντικά θέματα που χρήζουν ΑΜΕΣΗΣ παρέμβασης και προέκυψαν από την διαδικασία των ερωτήσεων είναι τα θέματα τόσο του ηλεκτροφωτισμού του κόμβου εισόδου του Χαλαζιά, η βελτίωση ηλεκτροφωτισμού των κόμβων της Αγριλιάς και Άγιου Θωμά όσο και το κυκλοφοριακό της Πύλης. Μπορεί για τους δημότες της πόλης να είναι οικεία σημεία λόγω καθημερινής χρήσης και να έχουν εξοικειωθεί με την επικινδυνότητα αλλά για τους επισκέπτες και τη γενικότερη κυκλοφορία τα σημεία είναι άκρως επικίνδυνα για σοβαρά ατυχήματα. Μία βόλτα στον κόμβο του Χαλαζιά και στην συνέχεια στον κόμβο του ΚΤΕΟ, βραδινές ώρες, αποδεικνύουν το επείγον της κατάστασης. Σκοτάδι! Βαθύ σκοτάδι!

eisodoi

Όσον αφορά την απάντηση εκ μέρους του Δημάρχου για το κυκλοφοριακό της πύλης μόνο ως γενικόλογη μπορεί να χαρακτηριστεί και σίγουρα φαίνεται να μην μπαίνει στις προτεραιότητες της ατζέντας του Δήμου.

Χαρούμενο είδαμε τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, ο οποίος πρόσθεσε στον προϋπολογισμό του Δήμου 357.000 ευρώ, χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια που θα διατεθούν για την δημοτική οδοποιία των τοπικών κοινοτήτων. Άλλες 690.000 ευρώ αποδέχθηκε ο Δήμος από χρήματα που του όφειλε το Ελληνικό Δημόσιο τα οποία αποφάσισε να διαθέσει για χρέη παρελθόντων ετών. Υπήρξε παρέμβαση από αρκετούς δημοτικούς συμβούλους να γίνει άλλη κατανομή των χρημάτων και κάποια από αυτά να διατεθούν για μελέτες για την υδροδότηση του Αιτωλικού, αλλά ο Δήμαρχος είπε χαρακτηριστικά ότι “δεν θέλει να κοκκινίσει” από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας.

Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η κατάρτιση από τους Ο.Τ.Α. ρεαλιστικών και ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και απολογισμών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα δημοσιονομική νομοθεσία, καθώς και η παρακολούθηση σε μηνιαία βάση της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των Ο.Τ.Α. και των νομικών τους προσώπων που εντάσσονται στο Μητρώο των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

(ν.4111/2013)

Όλα τα οφειλόμενα θα πάνε σε ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο Σ.Καρβέλης είπε όμως  ότι θα προσπαθήσουν από ιδία έσοδα να καλύψουν τις μελέτες.

Σημαντικό θέμα και το ψήφισμα για το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, το οποίο μετά από απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου σταματά δραστηριότητες μέχρι νεωτέρας. Το πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση του. Μια βασική δομή εκπαίδευσης ενηλίκων, θύμα της έλλειψης μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και της στήριξης της βιωσιμότητας του σε ευρωπαϊκά κονδύλια.

Τέλος, στα θέματα που άπτονται της καθημερινότητας, ουσιαστικές ήταν και οι παρατηρήσεις που ακούστηκαν για τη συγκομιδή των νερατζιών αφού έχουν γεμίσει οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια με φρούτα. Επίσης, το επιλεκτικό κλείσιμο λακουβών μπροστά από το ΕΨΥΠΕΑ,  ενώ απαξιώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί με μία βόλτα στον συγκεκριμένο δρόμο κάτι που φαίνεται να δικαιώνει την παρατήρηση του Ι.Γυφτογιάννη.

GOPR9935

Διαβάστε αναλυτικά το τι έγινε στο δημοτικό συμβούλιο της 10ης Μαρτίου 2016.

DSC_0160

Πέμπτη 10/3/2016, με τους 25 από τους 33 συμβούλους, πραγματοποιηθήκε η 6η έκτακτη τακτική συνεδρίαση του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την διαδικασία των ερωτήσεων από την οποία προκύπτουν τα εξής αξιοσημείωτα:

Ο Πάνος Παπαδόπουλος έθεσε ερωτήσεις για την Αναπτυξιακή Α.Ε του Δήμου την οποία χαρακτήρισε ως «φάντασμα». Συγκεκριμένα οι ερωτήσεις αφορούσαν τον διαχειριστικό έλεγχο, την ύπαρξη πλήρους αρχείου της εταιρείας και τις ενέργειες που θα ακολουθηθούν.

Ο Δήμαρχος συμφώνησε με τον χαρακτηρισμό φάντασμα και απάντησε ότι ο έλεγχος γίνεται σε βάθος ετών, δεν υπάρχει κανένα αρχείο. Με βάση τα όσα διατύπωσε ο Δήμαρχος  καταγγελία είχε γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή και τώρα ήρθαν οι επιθεωρητές του Υπουργείου. Σχετικά με το πλήρες αρχείο δήλωσε πως εξαφανίστηκε ένα αρχείο που είχε στοιχεία για το χρεός το οποίο θα  βοηθούσε αρκετά στον έλεγχο. Από την ημέρα που οι επιθεωρητές ξεκίνησαν, ξεκίνησε και ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση) από τον Δήμο.

Τον λόγο σε αυτό το σημείο πήρε και ο Π.Κατσούλης που ενημέρωσε πως ο έλεγχος αφορά την χρονική περίοδο από την ίδρυση της εταιρείας, 2007 μέχρι σήμερα. Πρόσθεσε πως από το 2010 η εταιρεία είναι ανενεργή. Είναι μια εταιρεία χωρίς υπαλληλικό προσωπικό. Εργάστηκαν μόνο κάποια άτομα με προγράμματα stage.

Επιπλέον ο Πάνος Παπαδόπουλος έθεσε ακόμη 2 ερωτήματα. Για την εκκαθάριση των Δημοτικών Αλυκών και για τον ηλεκτροφωτισμό των κόμβων εισόδου της πόλης.

Ο Ν.Καραπάνος απάντησε για την εκκαθάριση των Δημοτικών Αλυκών πως ανέλαβαν οι νέοι ορκωτοί λογιστές της ΣΟΛ. Με βάση τα λεγόμενα του Ν.Καραπάνου αυτή η υπόθεση θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον στην συνέχεια. Τα χρέη είναι αρκετά και αυτά θα πρέπει να επωμιστεί ο Δήμος με βάση τον τελευταίο νόμο. Το χρεός θα ξεπεράσει τις 300.000 ευρώ ενώ η προηγούμενη εταιρεία εκκαθάρισης σε προφορικές συναντήσεις έδινε άλλα στοιχεία. Πάντως η ΣΟΛ ακόμα δεν έχει παραλάβει τα έγγραφα από την προηγούμενη εταιρεία.

Όσον αφορά τον φωτισμό, στην απάντηση του ο Δήμαρχος υποστήριξε πως ο φωτισμός έχει βελτιωθεί (στην Αγριλιά λειτουργούν τα φώτα και στον Άγιο Θωμά λείπουν λίγα ακόμα).  Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η επισκευή ενώ ετοιμάζεται από την Περιφέρεια συνολική παρέμβαση. Σημειώθηκε πως η ΤΕΡΝΑ αυτή την περίοδο έχει την ευθύνη έλλειψης φωτισμού στο κόμβο Χαλαζιά καθώς λόγω εργασιών είχαν κοπεί οι συνδέσεις οι οποίες θα αποκτασταθούν τις επόμενες ημέρες.

DSC_0246

Ο Π.Παπαδόπουλος σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία πίστωση για ηλεκτροφωτισμό σε έγγραφα της Περιφέρειας θέτωντας υπό αμφισβήτηση τα όσα υποστήριξε ο Ν.Καραπάνος.

Ο Ν.Μουρκούσης έθιξε την επικινδυνότητα της κυκλοφορίας στην πύλη του Μεσολογγίου, ειδικά για τα αυτοκίνητα που έρχονται από την Ναυπάκτου και τον αυξημένο κίνδυνο για ατύχημα που υπάρχει στο σημείο. Πρότεινε να δημιουργηθεί κυκλικός κόμβος, έστω με διαγράμμιση αφού δεν υπάρχουν χρήματα για πολυέξοδα έργα, ώστε ο καθένας να φεύγει στην κατεύθυνση που θέλει χωρίς κίνδυνο.

Ο Θ.Μαργαρίτης συμπλήρωσε και αυτός για την στάση του αστικού κτελ κοντά στην πύλη, ότι δυσχεραίνει την κυκλοφορία (για αυτούς που μπαίνουν στην πόλη)  με πολλά αυτοκίνητα να βγαίνουν στο αντίθετο ρεύμα.

Ο Ν.Καραπάνος ενημέρωσε πως ο δήμος βρίσκεται σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία για την αλλαγή όλων των στάσεων του Δήμου ενώ το θέμα της πύλης το συνέδεσε με την διαβούλευση που γίνεται στα πλαίσια των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων και διάφορες χωροταξικές αλλαγές.

Επιπλέον ο Θ. Μαργαρίτης ρώτησε για την εκκαθάριση του Ίχθυκα με την απάντηση του δημάρχου να είναι «δεν έχουμε κανένα νέο».

Στις επόμενες ερωτήσεις του Θ.Μαργαρίτη για την επιτροπή καταγραφής περιουσίας του Δήμου και για το παλιό νοσοκομείο, δεν δόθηκαν απαντήσεις.

Στην συνέχεια η συνεδρίαση προχώρησε στα θέματα προ ημερησίας:

DSC_0201-

Ο αντιδήμαρχος Μπουσμπουρέλης:

1| Εγκρίθηκε κατασκευή τσιμεντένιας ράμπας για άτομο ΑΜΕΑ στο Νεοχώρι με ιδία έξοδα της συνδημότισσάς μας.

2|  Δημιουργήθηκε επιτροπή για την παραλαβή έργου για διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου ΒΑ της πύλης για την ανάδειξη του ιστορικού τείχους της πόλης του Μεσολογγίου, το «έργο Κοτζιαμάνη». Από το δημοτικό συμβούλιο στην επιτροπή θα συμμετέχουν ως τακτικό μέλος ο Ι.Γυφτογιάννης και ο Σ. Ψυλογιάννης ως αναπληρωματικό μέλος. Παπακωνσταντίνου και Βάσης θα είναι οι Μηχανικοί.

Ο αντιδήμαρχος Σ.Διαμαντόπουλος

3| Θα υποβληθεί πρόταση στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Urban Innovative Actions σε συνεργασία με τον δήμο Ναυπακτίας που αφορά βιώσιμη αστική κινητικότητα. Στόχος ένα αυτόνομα ενεργειακά δίκτυο για ηλεκτροκίνητα ποδήλατα και ίσως και λεωφορεία. Οι πιθανότητες είναι μικρές όμως ο Δήμος θα καταθέσει πρόταση.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος καθαριότητας Λ. Σταθόπουλος

4|  Με εισήγηση του τμήματος καθαριότητας αποφασίστηκε η καταστροφή 7 οχημάτων του Δήμου που για χρόνια ήταν ανενεργά, παλαιά και μη επισκευάσιμα.

5|  Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών ανακοίνωσε την προσθήκη στο τεχνικό πρόγραμμα κονδυλίου 357.000 ευρώ για το οδικό δίκτυο των τοπικών κοινοτήτων για αποκατάσταση βλαβών εξαιτίας των περσινών καταστροφών (πλημμύρες). Οι 357.000 ευρώ εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης για την αποκατάσταση των ζημιών. Τα χρήματα έχουν μοιραστεί ανά κοινότητα ανάλογα με τις δηλωθείσες ζημιές.

Ο Ι.Γυφτογιάννης σε αυτό το σημείο παρατήρησε πως στο δρόμο μπροστά από το ΕΨΥΠΕΑ, έχουν κλείσει κάποιες λακούβες επιλεκτικά («κλείνουμε την μία και αφήνουμε την άλλη;»). Επιπλέον, αναφέρθηκε για μονοδρόμηση του δρόμου λόγω στενότητας, κάτι το οποίο σύμφωνα με τα λεγομενά του έχει αιτηθεί και το ΕΨΥΠΕΑ.

Ο Θ.Μαργαρίτης ρώτησε αν γίνεται ένα ποσό να διατεθεί και στο Ευηνοχώρι (στο τεράστιο πρόβλημα με το ανάχωμα) αλλά η απάντηση ήταν αρνητική καθώς είναι προκαθορισμένα τα σημεία διόρθωσης στην δημοτική οδοποιία.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σ.Καρβέλης, συνέχισε με πρόταση για αποδοχή και κατανομή ποσού 689.366,56 ευρώ από παρακρατηθέντες πόρους (οφειλές Ελληνικού Δημοσίου προς ΟΤΑ). Η εισήγησή του ήταν να κατανεμηθούν σε κωδικούς ληξιπρόθεσμων οφειλών ώστε να καλυφθούν υποχρεώσεις παρελθόντων ετών για την μείωση του χρέους και την μη στόχευση του Δήμου στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας. Με τον τρόπο αυτό είπε ότι μπορούν να εξοικονομηθούν πιστώσεις για έργα όπως π.χ. για κάδους υγειονομικής ταφής. Είπε χαρακτηριστικά: «δηλαδή όλο το ποσό το πάμε σε κωδικούς ληξιοπρόθεσμους οφειλών και τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα διατεθούν σε έργα»

DSC_0185

Ο Π.Παπαδόπουλος πρότεινε ένα ποσό από αυτά (π.χ. 50.000 ευρώ) να δοθούν για μελέτες, για το πρόβλημα υδροδότησης του Αιτωλικού. Μαργαρίτης και Βασιλείου συμφώνησαν σε αυτό. Υπήρξε στο σημείο μία ένταση με την δημοτική αρχή να επιμένει στην αρχική πρόταση της κατανομής σε χρέη γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρχει πρόβλημα με το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας, με τον Δήμαρχο να λέει «δεν αλλάζουμε την εισήγησή μας, όποιος θέλει το ψηφίζει».

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σ.Καρβέλης, αντιπρότεινε να διατεθούν χρήματα για τις μελέτες στο θέμα υδροδότησης του Αιτωλικού από ιδία έσοδα. «Όσα χρήματα από ιδία έσοδα πήγαιναν στις ληξιπρόθεσμες μπορούν τώρα να πάνε εκεί, θα το δούμε». Ο Βασιλείου ζήτησε επίσης ένα ποσό να διατεθεί στις επιδόσεις για την μεταστέγαση των αθίγγανων του Αιτωλικού με το Δήμαρχο να απαντά ότι υπάρχει άλλο σχέδιο για τους αθίγγανους το οποίο δεν ανέλυσε περαιτέρω διότι είπε έχει αναλυθεί σε άλλο συμβούλιο.

Η ένταση έληξε με το Θ. Μαργαρίτη να λέει ότι «προφανώς εσείς είστε η Δημοτική Αρχή, όμως έχουμε δικαίωμα να προτείνουμε και εμείς, δεν το κάνετε δεκτό, πολύ καλώς»

Ο Δήμαρχος έκλεισε το θέμα λέγοντας: “Αν δεν μπουν τα χρήματα σε συγκεκριμένους κωδικούς κοκκινίζουμε στο παρατηρητήριο, η εισήγηση είναι των υπηρεσιακών δεν είναι δική μας. Εμείς δεν θέλουμε να κοκκινίσουμε”.

Το θέμα τελικά πέρασε ΟΜΟΦΩΝΑ.

6| Έγκριση για χορήγηση εγγράφων για χρηματικά εντάλματα υπαλλήλων που χρειάζονται για την συνταξιοδότησή τους. Ομόφωνα εγκρίθηκε.

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών έκλεισε ζητώντας έγκριση για τις δαπάνες: Εορτές 25ης Μαρτίου: 150€ για προμήθεια στεφανιών, 250€ για δίσκο μνημοσύνου, 700€ για αντίστοιχες εκδηλώσεις στην Αθήνα. Δαπάνες για εκδηλώσεις καρναβαλιού 2016: 5.800€ για ηχητική κάλυψη, 500€ για αντίστοιχες εκδηλώσεις στο Αιτωλικό.

7| Ο Παναγιώτης Κατσούλης ζήτησε να συζητηθεί το θέμα λειτουργίας της Μαρίνας Α.Ε και της υπεράσπισης των συμφερόντων του Δήμου, με τον συνδυασμό του Ν.Καραπάνου να διαφωνεί, καταψηφίζοντας την πρόταση για να μπει το θέμα στα προ ημερησίας. Πρότειναν το θέμα να μπει σε τακτική συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου. Το θέμα δεν εγκρίθηκε για να συζητηθεί.

Θέματα ημερήσιας διάταξης.

DSC_0359

1| Αδελφοποίηση του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου με το Δήμο Βύρωνα.Το θέμα αυτό αναβλήθηκε.

2|  Έγκριση για  την καθιέρωση της 20ης Μαΐου ως παγκόσμιας ημέρας Ελληνικής Γλώσσας & Παιδείας. Εγκρίθηκε Ομόφωνα

3|  Λειτουργία του Κέντρου δια Βίου Μάθησης. Τα Κέντρα δια Βίου Μάθησης αποτελούσαν βασική δομή εκπαίδευσης ενηλίκων και ο Δήμος μας είναι από τους πρώτους Δήμους που λειτούργησε τέτοιο Κέντρο. Διαβάστηκε από τον Σ. Σκαρμούτσο  ψήφισμα προς την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης μετά από απόφαση για κλείσιμο του έργου των Κέντρων (29/02/2016) και στόχο να μειωθεί το διοικητικό προσωπικό των Κέντρων κατά 70%.Η πρόσκληση για επαναλειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2016 δεν είναι εγγυημένη γιατί η υλοποίηση του ΕΣΠΑ δεν είναι εγγυημένη. Πολλοί εργαζόμενοι μένουν άνεργοι. Τα αιτήματα είναι πλήρης χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για συνέχιση του προγράμματος μέχρι και τον Ιούνιο του 2016 ως πρώτο βήμα, πλήρης ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάριο υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ο Θ.Μαργαρίτης πρότεινε να στηριχτεί το ψήφισμα αυτούσιο όπως είναι και να μπει σαν θέμα πρώτης γράμμης μιας και ο Γραμματέας του Συγκεκριμένου Τμήματος είναι από τον τόπο μας.

Ο Π.Παπαδόπουλος ρώτησε πως δόθηκε παράταση στα Κέντρα Διαβίου Μάθησης Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου και πως γινόταν η χρηματοδότηση μέχρι τώρα: Τα Κέντρα λειτουργούσαν με 75% ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ) και 25% εθνικούς πόρους ενώ τα Κέντρα Αιγαίου ξεκίνησαν αργότερα και  για αυτό πήραν παράταση. Τα περισσότερα Κέντρα όμως της χώρας έκλεισαν με απόφαση 29/02. (Η απάντηση δόθηκε από την Π. Κωνσταντακοπούλου)

Ο Π. Κατσούλης σχολίασε ότι τα Κέντρα με τον υπάρχον σχεδιασμό θα αργήσουν να επαναλειτουργήσουν. Πρότεινε παράταση των υπαρχόντων συμβάσεων και παράλληλο σχεδιασμό από το Υπουργείο.

Εγκρίθηκε Ομόφωνα το ψήφισμα το οποίο θα κοινοποιηθεί στην Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και στον τοπικό τύπο.

4| Συγκρότηση επιτροπής οριστικής παραλαβής του έργου «Διαμόρφωση εσωτερικής χωροθέτησης νέου νεκροταφείου Κατοχής». Οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα συμμετέχουν στην επιτροπή είναι η Β. Κώτση ως τακτικό μέλος και ο Κ.Γιαννόπουλος ως αναπληρωματικό.

5|  Συγκρότηση επιτροπής προσωρινής παραλαβής του έργου «Αναβάθμιση αντλιοστασίων Αιτωλικού». Οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα συμμετέχουν στην επιτροπή είναι ο Π. Σταμούλης ως τακτικό μέλος και ο Δ.Μπαλαμπάνης  ως αναπληρωματικό.

6|  Συγκρότηση επιτροπής οριστικής παραλαβής του έργου «Ανάπλαση πλατείας Μουσούρων, ανακαίνιση παλαιού σχολείου Πενταλόφου και πλακόστρωση προαυλίου χώρου Δημ. Σχολείου Ρετσίνων». Οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα συμμετέχουν στην επιτροπή είναι ο Π.Καρατσόλης ως τακτικό μέλος και ο Σ.Διαμαντόπουλος  ως αναπληρωματικό.

7|  Έγκριση της υπ’αριθμ. 7 / 2016 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής περί συγκρότησης επιτροπών διενέργειας δημόσιων διαγωνισμών, ανάθεση αξιολόγησης  προσφορών και αποτελεσμάτων για προμήθειες και εργασίες έτους 2016, κατόπιν κληρώσεως. Εγκρίθηκε Ομόφωνα

8| Έγκριση της υπ’αριθμ. 8 / 2016 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής περί συγκρότησης επιτροπής παραλαβής προμηθειών έτους 2016, κατόπιν κληρώσεως. Εγκρίθηκε Ομόφωνα

9|  Έκθεση πεπραγμένων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής έτους 2015. Ο αντιδήμαρχος Μπουσμπουρέλης  ευχαρίστησε όλους τους δημοτικούς συμβούλους που μετέχουν στην Επιτροπή και τόνισε το άψογο κλίμα που επικρατεί στις συνεδριάσεις. Έγιναν 15 συνεδριάσεις εντός 2015.  66 αποφάσεις λήφθησαν. Από τις 66 αποφάσεις, το 85% ήταν ομόφωνα.

10|   Εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σχετικά με αντικατάσταση πινακίδας για στάθμευση οχημάτων Δ.Χ.: κατόπιν σχετικού αιτήματος συνδημότη που αφορά την αντικατάσταση πινακίδας στάθευσης και την οριοθέτηση υποχρεωτικής στάθμευσης οχημάτων στη συμβολή των οδών Η.Πολυτεχνείου και Καψάλη. Εγκρίθηκε ομόφωνα.

11|   Εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σχετικά με αίτημα του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 3ου Δημ. Σχ. Μεσολογγίου για μονοδρόμηση οδού. Εγκρίθηκε ομόφωνα να μονοδρομηθεί ο δρόμος που είναι νότια του γηπέδου του 3ου δημοτικού σχολείου εξαιτίας κυκλοφοριακής συμφόρησης ιδιαίτερα τις ώρες άφιξης και αναχώρησης των παιδιών στο σχολείο.

Εγκρίθηκε ομόφωνα.

DSC_0152

12|   Εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σχετικά με αίτημα του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 5ου Δημ. Σχ. Μεσολογγίου για χαρακτηρισμό δρόμων ως ήπιας κυκλοφορίας. Εγκρίθηκε ομόφωνα.

13|   Εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σχετικά με χωροθέτηση θέσεων φορτοεκφόρτωσης. Αίτημα από τον Εμπορικό Σύλλογο Μεσολογγίου, υπάρχει σχετική τεχνική έκθεση. Εγκρίθηκε ομόφωνα.

14|   Έκφραση σύμφωνης γνώμης ή μη σχετικά με τον Ο.Ε.Υ. του νομικού προσώπου «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου». Πρέπει να συνταχθεί ξανά ο οργανισμός του «Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου» με βάση οδηγίες της Αποκεντρωμένης. Εγκρίθηκε Ομόφωνα

15|   Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Επισκευή – αποκατάσταση και προσθήκη κατ’ επέκταση σε υπάρχον κτίριο σχολείου (Παλαιό Δημ. Σχολείο Συγγρού)». Εγκρίθηκε Ομόφωνα

Ο Π.Παδόπουλος ζήτησε όταν συζητούν για παραλαβή έργου να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία στα πρωτόκολλα. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου πρότεινε να παιρνούν από το γραφείο του και να λαμβάνουν γνώση των περαιτέρω στοιχείων. Οι δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν να σκανάρονται και να αποστέλλονται με e-mail και αυτά τα στοιχεία.

16|   Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. του έργου «Διαμόρφωση υπάρχοντος δημοτικού δρόμου προς οικία Καρέλη Θεοδ. στην Τ.Κ. Σταμνάς». Εγκρίθηκε Ομόφωνα, με τον Σ.Βασιλείου να λέει ότι επιτέλους έγινε το έργο αυτό που έπρεπε από καιρό να έχει γίνει.

17|   Ορισμός δημοτικού συμβούλου – μέλους της επιτροπής βεβαίωσης καλής εκτέλεσης έτους 2016, κατόπιν κληρώσεως. Οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα συμμετέχουν στην επιτροπή είναι ο Σ. Ψυλογιάννης ως τακτικό μέλος και ο Κ.Ρόμπολας  ως αναπληρωματικό.

18|   Συγκρότηση της επιτροπής καλής εκτελέσεως υπηρεσιών έτους 2016, κατόπιν κληρώσεως . Οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα συμμετέχουν στην επιτροπή ως τακτικά μέλη είναι ο Α. Σκαρμούτσος και ο Δ. Μακρής και αναπληρωματικά μέλη οι Γ. Καραπαπάς και Γ.Αντύπας.

19|   Συγκρότηση της επιτροπής παραλαβής έργων έτους 2016, κατόπιν κληρώσεως. Κληρώθηκαν να συμμετέχουν στην επιτροπή ως τακτικά μέλη οι Λ.Σταθόπουλος και Σ.Καρβέλης  και ως αναπληρωματικά οι Γ. Αντύπας και Σ.Βασιλείου. Για τις επιτροπές παραλαβής έργων άνω 5.869 ευρώ στην επιτροπή θα μετέχουν οι Κοντογιάννης ως τακτικός και αναπληρωματικός ο Σαλαγιάννης.

20|   Εισήγηση της Επιτροπής Παιδείας περί κατανομής ποσού σε σχολικές επιτροπές της Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης για λειτουργικές δαπάνες σχολείων. Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας: 68.000 ευρώ, σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας: 43.043,20 ευρώ Εγκρίθηκε Ομόφωνα

21|   Καθορισμός τρόπου διενέργειας ανάθεσης υπηρεσιών, εργασιών και προμηθειών έτους 2016. Εγκρίθηκε Ομόφωνα. Οι τρόποι διενέργειας του προϋπολογισμού 2016 είναι: Απευθείας ανάθεση, πρόχειρος διαγωνισμός και ανοιχτός διαγωνισμός.

22|   Ορισμός επιτροπής για την προσωρινή και οριστική παραλαβή του έργου «Ανάπλαση οδού Λόρδου Βύρωνα». Εγκρίθηκε Ομόφωνα και στην επιτροπή θα συμμετέχουν οι Π. Σαλαγιάννης ως τακτικό μέλος και ο Ν.Μουρκούσης ως αναπληρωματικό.

23|   Ορισμός επιτροπής για την προσωρινή και οριστική παραλαβή του έργου «Ανάπλαση χώρου σε περιοχή Αγ. Σπυρίδωνα». Οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα συμμετέχουν στην επιτροπή είναι ο Π.Καρατσόλης ως τακτικό μέλος και ο Ν. Μουρκούσης ως αναπληρωματικό.

24|   Ορισμός επιτροπής για την προσωρινή και οριστική παραλαβή του έργου «Ύδρευση σε περιοχές Καλλονή, Βίγλα , Άγ. Δημήτριο Μεσολογγίου». Οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα συμμετέχουν στην επιτροπή είναι ο Σ.Βασιλείου ως τακτικό μέλος και ο Ι.Γυφτογιάννης ως αναπληρωματικός.

25|   Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου «Επισκευή κτιρίου Ο.Σ.Ε. στο οποίο στεγάζεται  το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Μεσολογγίου». Εγκρίθηκε Ομόφωνα. Παράταση μέχρι 31/5/2016.

26|   Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου «Ανάπλαση – αναβάθμιση του κέντρου της πόλης του Θέρμου». Εγκρίθηκε Ομόφωνα. Παράταση μέχρι 15/5/2016

27|   Έγκριση συνδρομών σε ηλεκτρονικές τράπεζες νομικών πληροφοριών κλπ. έτους 2016. Εγκριθηκε Ομόφωνα.

28|   Συμπλήρωση – διόρθωση της υπ’αριθμ. 221/2015 απόφασής μας περί έγκρισης λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας καθ’ όλο το 24ωρο. Εγκρίθηκε Ομόφωνα. Συμπλήρωση της απόφασης, μετά από αίτημα της Αποκεντρωμένης.

Στο σημείο αυτό ο Ι.Γυφτογιάννης πρότεινε στον αντιδήμαρχο καθαριότητας να μεριμνήσει για την συγκομιδή του καρπού των νερατζιών διότι οι δρόμοι γεμίζουν με τα ώριμα φρούτα.

29|   Συμπλήρωση – διόρθωση της υπ’αριθμ. 274/2015 απόφασής μας περί καθορισμού τρόπου διενέργειας προμηθειών (καύσιμα – είδη παντοπωλείου) έτους 2016. Εγκρίθηκε ομόφωνα.

30|   Αποδοχή και κατανομή ποσού 100.000,00 € σε βάρος των πιστώσεων του έργου (2003ΣΕ05500005) «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α ́ και Β ́ βαθμού της Χώρας» .Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών ζήτησε να εγκριθεί  η αποδοχή, η κατανομή θα γίνει με νέα εισήγηση σε άλλο δημοτικό συμβούλιο.  Εγκρίθηκε ομόφωνα.

31|   Έγκριση μετακίνησης κ.κ.Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων. Εγκρίθηκε ομόφωνα.

32|   Εγκρίσεις δαπανών . Εγκρίθηκε ομόφωνα. Εγκρίθηκε ποσό 1.300 ευρώ για την εκδήλωση παραμονής πρωτοχρονιάς με φιλοξενία της χορωδίας από την Αθήνα. 650€ για διαμονή και 650€ για σίτιση.

33|   Αναμορφώσεις προϋπ/σμού και τεχνικού προγράμματος έτους 2016.

-Στα προνοιακά επιδόματα προστέθηκε το επίδομα στεγαστικής συνδρομής και έγιναν τυπικές αλλαγές σε κάποιους κωδικούς. Σύμπτυξη κωδικών – αλλαγή ονομασίας έργου για τις παιδικές χαρές. Και άλλη μία αναμόρφωση σχετικά με την μισθοδοσία των υπαλλήλων.

DSC_0223

Η συνεδρίαση έκλεισε με τον Δήμαρχο να ενημερώνει πως σύντομα θα δημοπρατηθεί το έργο για την κατασκευή δύο παιδικών χαρών (Μεσολογγίου και Νεοχωρίου). Επιπλέον πρόσθεσε πως είναι πολύ πιθανό μέσα στο 2016 να γίνει και η τρίτη παιδική χαρά στο Αιτωλικό.