Την Δευτέρα 18/1/2016 πραγματοποιήθηκε το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου μας για το 2016 και σας μεταφέρουμε τα όσα ακούσαμε σε αυτό.

Στα πλαίσια της δράσης μας «Παρατηρητήριο Δημοτικού Συμβουλίου».

Προσκαλούμε και άλλους δημότες να παρακολουθούν τα δημοτικά συμβούλια. Προσκαλούμε επίσης τον Δήμο να δημοσιεύει την μαγνητοφώνηση των δημοτικών συμβουλίων στην ιστοσελίδα του. Η ενίσχυση της συμμετοχής στα κοινά θέλει αρωγό τον ίδιο τον Δήμο. Άλλωστε υπεύθυνοι πολίτες είναι οι ενεργοί πολίτες.

Αναλυτικά:

Με τους 24 από τους 33 δημοτικούς συμβούλους πραγματοποιήθηκε η 19η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και η πρώτη για το 2016, την Δευτέρα 18/1/2016.

Από τα σημαντικότερα θέματα: προϋπολογισμοί νομικών προσώπων του Δήμου (Πνευματικό Κέντρο, Λιμενικό Ταμείο), νερό του Αιτωλικού, επικείμενες κινητοποιήσεις για το Νοσοκομείο.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ερωτήσεις από την πλευρά των αντιπολιτευτικών παρατάξεων.
Σημαντικά θέματα που προκύπτουν από τις απαντήσεις που δόθηκαν:

1) 29 Φεβρουαρίου 2016 θα γίνει ειδική συνεδρίαση για το θέμα του νερού στο Αιτωλικό. Εκεί θα παρουσιαστούν όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από την παρούσα δημοτική αρχή, θα δοθούν επίσημα στοιχεία από μετρήσεις και θα γίνει αναφορά παράλληλων λύσεων που εξετάζονται.

Σημαντικό θα ήταν όλες οι εισηγήσεις να δοθούν τουλάχιστον μια βδομάδα πριν στην δημοσιότητα από πλευράς Δήμου, ώστε οι Δημότες να ενημερωθούν και να μπορέσουν να προσέλθουν και οι ίδιοι επί του ζωτικής σημασίας θέματος της καθημερινότητας τους. Η ιστοσελίδα του Δήμου μπορεί να αποτελέσει τον χώρο δημοσίευσης των εισηγήσεων και λοιπών στοιχείων.

2) Το κτίριο του Ροζ Δημαρχείου –με βάση τα όσα λέχθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο – δεν ανήκει στην περιουσία του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου. Ο Δήμος Μεσολογγίου εξαιτίας της μεταστέγασης του, είχε αποφασίσει να το παραχωρήσει στην Αρχαιολογίκή Υπηρεσία του Υπ. Πολιτισμού. Όπως προέκυψε όμως, το Υπουργείο Πολιτισμού το είχε παραχωρήσει στον Δήμο για χρήση και μάλιστα η χρήση αυτή έληξε το 2011. Σε κάθε περίπτωση το κτίριο θα λειτουργήσει στο μέλλον ως κτίριο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Άλλη μια απόδειξη της έλλειψης ενημερωμένου Δημοτικού Περιουσιολογίου, μια διαδικασία που σίγουρα απαιτεί χρόνο και χρήμα, είναι όμως απαραίτητη αν θέλει ο Δήμος να γνωρίζει τι του ανήκει.

3) Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει κινητοποίηση και σύγκληση όλων των φορέων για το θέμα του Νοσοκομείου σε συνεργασία με τους εργαζομένους του Νοσοκομείου. Πρόκειται για κινητοποιήσεις, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, με συγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο, κλείσιμο υπηρεσιών, κλείσιμο δρόμων.

Ουσιαστική παρέμβαση οφείλει ο Δήμος με όλους τους συνεργαζόμενους φορείς να κάνει προς το Υπουργείο Υγείας. Εν ανάγκη οι όποιες κινητοποιήσεις να γίνουν στο γραφείο του Υπουργού! Οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Υπουργείο και όχι έξω από το Νοσοκομείο!

4) Εγκρίθηκε επιχορήγηση προς το Κατράκειο, ύψους 30.000 ευρώ από πλευράς Δήμου Μεσολογγίου, αφού τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρξε καμία προηγούμενη επιχορήγηση. Με το ποσό αυτό θα καλυφθούν λειτουργικές ανάγκες του Μουσείου.

5) Με ερώτηση του κ. Μαργαρίτη έγινε γνωστό ότι πολλά σχολεία της περιοχής μας δεν έχουν αποτύπωση – άδεια οικοδομής και ενδεχόμενη συμμετοχή τους σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης δεν θα ευδοκιμήσει χωρίς τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Για το θέμα αυτό η απάντηση που δόθηκε είναι ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία κοστολόγησης.

6) Κτήμα Γεωργικής Σχολής Ευηνοχωρίου: έγινε επίσης ερώτηση αν ανήκει στην Δημοτική περιουσία και τι έχει συμβεί εκεί. Η απάντηση που δόθηκε είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα σαφή απάντηση.

7) Υπήρξε ΟΜΟΦΩΝΟ ψήφισμα για στήριξη στα αιτήματα των αγροτών όσον αφορά τα νέα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα.

8) Για το ΕΠΑΛ Κατοχής θα υπάρξει καθυστέρηση της υλοποίησης. Αυτές τις ημέρες υπογράφτηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο.

9) Συζητήθηκε εκτενώς και πρόταση του κ. Κατσούλη για να συμπράξει ο Δήμος μας σε προσπάθεια που στοχεύει να απονεμηθεί το φετινό Νόμπελ Ειρήνης στους νησιώτες του Αιγαίου. Υιοθετήθηκαν οι τέσσερις από τις πέντε προτάσεις του.
Αυτή η κίνηση έρχεται να συμπληρώσει τις αυτόνομες κινήσεις πολιτών (σχολεία και άτυπες ομάδες) που ήδη συγκέντρωσαν και έστειλαν οικονομική και υλική βοήθεια στο νησιά του Αιγαίου.

Εν συνεχεία ξεκίνησαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

-Στον προϋπολογισμό του Πνευματικού Κέντρου, ο οποίος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, έγινε συζήτηση για την απουσία σημαντικών προβλέψεων όπως αυτή της αγωγής της ΔΕΥΑΜ κατά του Πνευματικού Κέντρου και αγωγής «οιονεί» εργαζομένης.

-Παιδικοί σταθμοί: Είναι επιτυχία που όλα τα παιδιά γίνονται δεκτά στους παιδικούς σταθμούς. Όμως υπάρχουν γονείς που δεν δηλώνουν εγκαίρως τα παιδιά τους. Οι προγραμματισμένες εγγραφές είναι τον Ιούλιο, αλλά πολλοί είναι αυτοί που σπεύδουν τελευταία στιγμή τον Σεπτέμβριο, δημιουργώντας προβλήματα στον προϋπολογισμό. Σε τέτοιες περιπτώσεις σκέψεις υπάρχουν για να υποβάλλεται κάποια οικονομική επιβάρυνση σε αυτούς.

-Την Κυριακή 24/01 το Πνευματικό Κέντρο θα έχει διαβούλευση στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο για το θέμα του Καρναβαλιού.

-Η Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου εκτός από τον προϋπολογισμό αναφέρθηκε στο MasterPlan Λιμανιού που γίνεται αυτή την περίοδο για το λιμάνι.

Ανέφερε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση. Μέχρι στιγμής έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση από πλευράς Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για τέτοια διαβούλευση;;;

-Παράταση δόθηκε για την ολοκλήρωση του έργου του 2ου Γυμνασίου μέχρι 28/03/2016, με την εύλογη παρατήρηση πολλών συμβούλων ότι οι εργολάβοι καταχρηστικά ζητούν μια τέτοια παράταση, αν και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έκανε γνωστό το γεγονός ότι το 90% των εργασιών έχουν υλοποιηθεί και πρόκειται για παράταση που εξυπηρετεί την αποπληρωμή του έργου.

-Παράταση μέχρι 30/06/2016 δόθηκε και για το γήπεδο (βελτιώσεις Εθνικού Σταδίου Μεσολογγίου), με αντιδράσεις, αφού πρόκειται για έργο που χρονίζει. Το πρόβλημα έγκειται στην χρηματοδότηση η οποία έρχεται από ταμείο εκτός του Δήμου.

Τέλος εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην επιτροπή δημοπρασιών του Δήμου θα είναι οι κκ. Καραπάνος, Καρβέλης, Μπουσμπουρέλης, Κότσαλος, Σταράμος, Καραπαππάς, όλοι από την πλευρά της πλειοψηφίας, κανείς από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις.

Προσκαλούμε και άλλους δημότες να παρακολουθούν τα δημοτικά συμβούλια. Προσκαλούμε επίσης τον Δήμο να δημοσιεύει την μαγνητοφώνηση των δημοτικών συμβουλίων στην ιστοσελίδα του. Η ενίσχυση της συμμετοχής στα κοινά θέλει αρωγό τον ίδιο τον Δήμο. Άλλωστε υπεύθυνοι πολίτες είναι οι ενεργοί πολίτες.

παρατηρητηριο